Ciugud, comuna mai dezvoltată decât multe orașe din țară

Data publicării:
lucrare

Piste de biciclete, iluminat stradal, străzi asfaltate și toate utilitățile disponibile, chiar și rețea de internet în bandă largă. Sunt facilități normale, doar că în România nici orașele mici nu au parte de ele. Însă se găsesc în comune bine gospodărite. Ciugud, de lânga Alba Iulia, e o comună cu doar 3.000 de persoane. Locuitorii spun că o duc chiar mai bine decât cei de la oraș. Administrarea eficientă a atras și investitori în zonă, care au dezvoltat afaceri și au dat de muncă.

În ultimii 12 ani, comuna Ciugud a contorizat investiții de peste 16 milioane de euro, bani europeni. Proiectele pentru obținerea acestor bani au fost scrise de o echipă din cadrul primăriei. S-au introdus canalizare, apă, gaz, internet, au fost create piste de biciclete, iar drumurile au fost asfaltate, chiar și cele care duc la terenurile agricole.

„E foarte important cu cine lucrezi. Suntem șapte oameni aici, fiecare este specializat, chiar am ajuns la o performață destul de mare... am scris 14 proiecte într-o săptămână care au fost finanțate toate și cred că asta e foarte important”, spune Doru Pop, administrator public comuna Ciugud.

Pasul următor a fost atragerea firmelor pentru a da de lucru oamenilor. Pe locul unei pășuni de la marginea comunei, administrația a creat o zonă industrială, cu terenuri pregătite pentru a fi concesionate. Au venit 20 de investitori, care au creat 700 de locuri de muncă și au adus totodată bani frumoși la bugetul primăriei.

„Practic acesta a fost și imboldul dezvoltării comunei Ciugud, pentru că atragând acești investitori, aceștia au adus plus valoare comunei, au mărit bugetul comunei ceea ce ne-a dat și posibilitatea să avem acel fond de rulaj”, mai spune Doru Pop, administrator public comuna Ciugud.

Firmele care au venit la Ciugud sunt cu activități în diferite domenii. Construcții, cablaje, materiale și echipamente electrice, comercializarea cărnii chiar și service-uri auto.

În 2011 s-a impus dezvoltarea companiei și a activității noastre. Astfel am început să cautăm locuri noi pentru a ne muta, iar cea mai buna ofertă ne-a fost oferită de către autoritățile comunei Ciugud deoarece aici este o infrastructură bună, sunt toate utilitățile este o zonă industrială tânără, în permanență. Avem 100 de locuri de muncă și avem angajați care vin chiar din comună”, spune Iulia Uţiu, responsabil comunicare firmă cablaje.

La primăria din Ciugud sunt înregistrate doar patru dosare la serviciul de asistență socială. Majoritatea locuitorilor lucrează fie în zona industrială, fie în Alba Iulia.

Eu lucrez aici de patru ani și jumătate. Este un lucru bun că zona a atras investitori foarte mulți. Pentru mine e foarte ușor să fac naveta, este un kilometru, doar mă duc ușor, vin ușor la serviciu. Este bine pentru comună că s-au făcut multe locuri de muncă”, spune Gabriela, o angajată a unei firme din zona industrială.

Comuna Ciugud se află la aproximativ 10 kilometri din Alba Iulia și este una din puținele localități din Alba în care numărul de locuitori a crescut în ultimii ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri