Proiect de ţară | Piatra Neamţ, apă cu porţia

Data publicării:
apa piatra neamt

Valeria Arsene, localnică: „Mi-am umplut o oală mare și acum mai umplu o oală ca să am provizii pentru restul zilelor în care va fi luată apa.”

Luna trecută, în Piatra Neamț apa a fost întreruptă timp de 19 zile în diverse zone din oraș. Au fost și câte 3 zile la rând când nu a curs nici un strop de apă. Iar atunci când este, oamenii se tem să o bea.

Valeria Arsene, localnică: „Am băut apă de la chiuvetă și am făcut o indigestie. Era tulbure, avea ceva, niște resturi de nisip.”

Problemele s-au agravat după ce autoritățile au găsit o bacterie în unul dintre lacurile de acumulare de unde captau apa și au decis să alimenteze municipiul dintr-o singură sursă. Din cauza suprasolicitării, conductele au început să cedeze.

Cătălin Dughir, director Apa Serv: „Produce efecte în punctele slabe ale rețelei, acolo unde rețelele sunt învechite și bineînțeles că acolo apar diferite avarii, acele avarii generează iar opriri de apă.”

Localnicii își fac mereu provizii. Nu se știe niciodată când rămân iar fără apă.

„Avem copil mic, am cumpărat apă, am coborât singură cu copilul în brațe , am făcut mai multe drumuri , este foarte greu. Țevile sunt vechi și trebuie să lucreze să le înlocuiască. Nu e normal, dar ce să facem, mai îndurăm.”

Orașul este străbătut de 14 kilometri de magistrale. Doar una din 3 conducte a fost înlocuită.

Emilia Arcan, președinte CJ Piatra Neamț: „Această instalație vine tocmai din 1972 - 1974, este normal că perioada lor de garanție nici nu se mai poate pune în discuție.”

Sunt 100 de mii de oameni afectați. Când apar avarii autoritățile spun că pot ajuta doar categoriile vulnerabile.

Vlad Tudor, purtătorul de cuvânt al Primăriei Piatra Neamț: „Pentru persoanele vârstnice, aflate în imposibilitatea de a se deplasa și pentru persoanele cu handicap grav se va asigura apa potabilă la cerere.”

Schimbarea magistralelor ar costa aproape o sută de milioane de lei, sumă ce depășește resursele bugetului local. Speranțele localnicilor stau în fonduri primite de la Guvern ori în modernizarea rețelei de apă cu fonduri europene.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri