Şcoli corigente la capitolul igienă

Data publicării:
scoala ruina

Aşa arată o şcoală europeană în anul 2016 în judeţul Arad, comuna Beliu.”

La acest liceu, vechi de 40 de ani, învaţă 400 de elevi. Nu există toalete sau apă curentă.

Digi24 a prezentat cazul în toamna anului trecut. Situaţia este fix aceeaşi. Lucrările la toaletele Liceului din Beliu au fost începute în 2008 cu fonduri de la Guvern, însă după trei ani au fost oprite din lipsă de bani. Însă speranţa moare ultima, spun dascălii.

Mihai Sarkozy, director Liceul Tehnologic Beliu: „E vorba că se primesc fonduri de la... de prin Consiliul Local, special pentru a rezolva toaletele.”

Vasile Cerna, învăţător: „Promisiunea e de când a început. Uitaţi cum arată de frumos! Copiii merg acolo. Dacă plouă două zile ne inundă curtea!”

Singura opţiune a elevilor sunt toaletele din curte.

„Eu aici am făcut şcoala şi erau toaletele cum erau. Şi copiii mei au aceeaşi toaletă.”

Pentru băi, mai e nevoie de 700 de mii de lei, bani care includ şi un nou sistem de încălzire al şcolii.

„În colțul ăsta de aici se vedea afară, am umplut cu spumă pentru că s-a lăsat tăblia, s-a dărâmat în partea exterioară.”

Mergem acum în Suceava. În satul Mironu. 90 de copii stau acasă pentru că nu au un loc la grădiniţă. Alţi 400 de elevi şi preşcolari se înghesuie într-o ruină.

Andreea Petrescu, reporter Digi24: „Copiii de aici din Mironu învață acum într-o școală veche de peste 100 de ani, o clădire care are structura de rezistență șubrezită și care riscă în orice moment să se prăbușescă.”

Iosif Rumpel, învățător coordonator școala Mironu: „Este din lemn, este putredă, era pericol de dărâmare, spațiul foarte mic. Cea mai mare problemă este încălzirea, geamurile, pereții, este frig iarna.”

„Când am învățat eu aici, tot aici .... are 100 de ani tre să aibă.”

***

„E foarte greu aici la școală, e școala veche. Nici wc ca lumea, nici școala ... e vai de capul ei de școală.”

Culmea, lângă şcoala veche de peste 100 de ani sunt două clădiri noi. Una în şantier, iar cealaltă - gata. Însă nu a fost inaugurată pentru că nu are... mobilier. A fost făcută cu bani de la Guvern, aproape două milioane de lei, în urmă cu opt ani.

În ceea ce priveşte noul şantier, banii au venit de la Banca Mondială. Teoretic, ar trebui terminată până la toamnă. Constructorul însă nu crede asta. Spune că va fi nevoie de alte investiții, care nu au fost prinse în proiectul inițial.

Gheorghe Moroșan, constructor: „Amenajările exterioare, centrala termică, parcare, branșamente la rețele, curent, apă, canal.”

Şcoala gimnazială nr. 16 din Constanţa este departe de opusul mediului ideal în care ar trebui să înveţe un copil.

În 71 de ani nu a văzut prea multe reparaţii. Acoperișul are fisuri, în pereți s-a infiltrat apa, iar un hol de la parter este denivelat și crăpat.

Denis Ciorogaru, directorul școlii: „Aici este o fisură, se vede clar deja că două blocuri se mișcă deja separat după formă și după felul în care s-au lăsat.”

Denis Ciorogaru, directorul școlii: „Acel hol, din varii motive, efectiv se lasă.”

De-a lungul timpului, banii din bugetul şcolii au ajuns numai pentru refacerea a 10% din acoperiş, zugrăveli în sălile de curs şi înlocuirea unor calorifere. Cele mai mari și mai costisitoare probleme sunt la acoperiș. La fiecare ploaie, angajaţii şcolii improvizează.

Mihai Tudose, om de serviciu: „În fiecare an eu puneam toamna când ploua găleți în pod.”

Unele clase au pereții mereu umezi și igrasie la colțuri. Primăria a găsit ca unică soluție fondurile europene.

Liviu Tramudana, purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanța: „Acum proiectul este în curs de elaborare. Am vorbit cu domna Merlă de la fonduri europene și așteaptă să intre și pe axa 10 să se aloce aceste fonduri.”

Conform unei evaluări, numai acoperișul ar costa 250.000 euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri