RAPORT DE ŢARĂ. Comuna Bătrâna (Hunedoara) are 124 de locuitori, doar 10 muncesc

Data publicării:
15 2004hunedoararaport-60801

Bătrâna este comuna cu cea mai mică populaţie din România. 124 de locuitori trăiesc în patru sate. Zece dintre ei muncesc aici. Şapte sunt angajaţi ai primăriei, iar lor li se adaugă doi pădurari şi un poştaş. Numai centrul de comună are curent electric. În Piatra mai locuiesc două familii, pentru care lampa cu petrol e o necesitate, iar radioul cu baterii - cea mai la îndemână sursă de informare.

„Când se face noapte, ne culcăm, că n-avem ce face. Mai avem generatorul, dar uite că altă dată nu ajung banii, n-ai pe ce să iei benzină, benzina trebuie să o amestecăm”, povesteşte o localnică.

Un vecin o completează: „În fiecare lună dau câte 3 milioane şi ceva pe benzină, ca să mă uit în fiecare seară, să aprind becurile şi televizorul 3 ore”.

În 2004, Electrica Deva a realizat un proiect prin care urmau să fie electrificate satele Piatra, Răchiţaua şi Faţa Roşie. Studiul de fezabilitate prevedea costuri totale de 48 miliarde de lei vechi. Societatea s-a privatizat şi nimeni nu a mai investit banii.

„Noi am reactualizat studiul de fezabilitate, însă sunt bani atât de mulţi, încât nici prin gând, nici în vis”, spune primarul localităţii, Radu Herciu.

La Bătrâna, media de vârstă este de 60 de ani. Comuna nu mai are medic de la Revoluţie, iar ca să ajungă la cel mai apropiat dispensar, oamenii trebuie să parcurgă 30 de kilometri, pe un drum neasfaltat, până la Dobra.

(Oamenii – n.r.) suferă, aşteaptă până când pot să ajungă la cel mai apropiat dispensar, care e la 30 de kilometri, se mai descurcă pe plan local cu leacuri din bătrâni, cu ierburi, cu ceaiuri”, adaugă primarul Radu Herciu.

De 11 ani, comuna nu mai are nici şcoală. Familiile tinere părăsesc Bătrâna odată ce copiii lor ating vârsta şcolarizării. Soţii Livia şi Mircea Ienci s-au separat de fiica cea mare, pentru ca ea să poată învăţa în satul bunicilor.

„Toţi au plecat de-aici. Dar noi n-am vrea, dar trebuie să plecăm pentru cea mică. Trebuie să plecăm la şcoală”, susţine un localnic.

Şi totuşi, Bătrâna i-a oferit unui editor de carte din Bucureşti ceea ce visase. Gelu Diaconu a lăsat în Capitală tot ce strânsese, şi-a luat cărţile şi s-a mutat în cea mai mică comună din România: „Întâmplător am dat peste o poveste despre Bătrâna în 2008, când erau alegeri şi jumătate de sat candida împotriva celeilalte jumătăţi, era o poveste ridicolă oarecum, dar simpatică şi am venit aici, am văzut oamenii, am văzut casele, multe dintre ele părăsite şi am zis „ăsta e paradisul!".

Departe de civilizaţie, Gelu Diaconu beneficiază totuşi de toate inovaţiile tehnologiei.

Culmea e că aici, asta am zis, e o ciudăţenie, deşi e izolat, are şi antenă de telefonie mobilă, deci există şi un internet foarte bun 3G, care merge foarte bine, televiziunea iar merge pentru că s-a inventat pălăria asta de satelit şi poţi să prinzi orice program vrei”, afirmă Gelu Diaconu.

Departe de lume, aproape de cer, Bătrâna este una dintre comunele care ar putea dispărea odată cu reorganizarea teritorială a României. Pentru cei 124 de locuitori ai comunei, alipirea la o altă localitate nu ar însemna însă decât o perpetuare a izolării în care trăiesc.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campaniaRAPORT DE ŢARĂface radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră peraportdeţară.digi24.roşi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri