RAPORT DE ȚARĂ. Oferta de studii și viața studențească din Iași

Data publicării:
05032013 20raport 20iasi 20studenti-52953

Lucrurile s-au schimbat mult în ultimii ani, când tot mai mulţi tineri români de valoare aleg să plece să studieze în străinătate, atraşi de oportunitatea unor slujbe mai bine plătite. Chiar şi aşa, în România încă mai există excepţii. Iar una dintre cele mai notabile este la Iași, al doilea mare centru universitar din ţara noastră, care nu numai că dă tineri de excepţie, râvniţi de mari companii internaţionale, dar continuă să atragă şi azi studenţi din toată lumea.

Studenții Erasmus vin de ani de zile cu zecile

Laprimavedere, Iașulpareun oraşcaoricare altele. Cu oamenii lui ocupaţi, cu timpul care se scurge prea repede. Doardacăpriveştimaiatent, un lucruîţiatrage atenţia: parcămaimult decâtînaltăparte, Iașul vibrează de tinereţe.Aldoilea centru universitar din România, cele cinci universităţi destatieşene atrag studenţi de pretutindeni.

„Credcăvenirea mea aici a fost una din celemaibune alegeri pe care am făcut-oînviaţamea, pentru că toți studențiipe care i-am întâlnit aiciînRomânia s-au purtat cu mine foarte frumosşicredcăvoi avea prieteni foarte buni pentru toată viața. Iubesc prietenii pe care mi i-am făcut aici pentrucăsuntoameni fantastici”, spune Gabriel Martinez Lopez, un student din Spania, la Facultatea de Economie și Administarea Afacerilor.

Votează-ți județul în secțiunea specială „Raport de țară”

Ofertade studii estediversăşigeneroasă.Tineriise potspecializaîn ingineriesaumedicină, darşiînartăsauștiințe umane. Iar rezultatele obţinute de studenţiîncompetiţii internaţionaleconfirmăvaloarea învăţământului universitar ieșean.

„Acesta estenouaversiune a robotului Probo cevafi utilizatînterapiaasistatăderoboțipentru copiii cu autism”,spune FlorentinaAdăscăliței, doctorand.

„Înultimaperioadă,înultimafazăa construcţiei stăteam dedimineaţăpânăsearatârziusaupânăadouazidimineaţăcâteodată.Şiastaseîntâmplafoarte des. Am muncit, am trastareşiam reuşitsăajungem unde ne-am propus”, adaugă Andrei Podiuc, student.

Condițiile de studiu în centrul universitar ieșeansuntmultpestecele pe care le găseştiînalte centre universitare din România. Studențiiauladispoziţie biblioteci informatizate, iar laboratoarele de cercetare și studiusuntdintre celmaibine dotate.

„Studenţiiînvaţăelemente depneumaticăşielectropneumatică. Aici aveţi un asemenea echipament, aseară s-au jucatşiuitaţi cum funcţionează”, declară conf. dr. Ing. Gheorghe Prisăcaru, de la Facultatea de Mecanică.

Hotel pentru studenți

Viaţaîncampus esteşieaatipică.Dacălafiecare început universitar, studenţii din București, TimișoarasauCluj se plâng delipsalocurilor dincăminesaude calitatea acestora,laIașiexistădepeste10 ani un adevărat hotel dedicat lor, Centrul de SchimburiInternaţionale „Gaudeamus”.

Mulţidintretineriicareînvăţă aici se împartîntrestudiişislujbepart-time.

„Dacănu prindeambursaastaaicilacantină, trebuiasărenunţ pentrucănumădescurcamcubanii”, spune Dragoș, un student de la Facultatea de Geografie.

„Programul normal se faceînfuncţie de orarul delafacultate”, explică Gabriela, colega lui Dragoș.

În Iași, viața de student poate părealafelcaoriunde în altăparte. Însă e un ceva special pe care nu îl poți simți decât dacă eștistudent aici. Iar tradiţia de centru cultural al Iașului are, cusiguranţă, contribuţia ei.

Citiți și:

Radiografie la Iaşi: probleme, priorităţi şi „frica de fărâmiţare”

Iașul exportă inteligență

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri