RAPORT DE ȚARĂ. Retrocedarea imobilelor riscă să lase școlile și spitalele din Timiș fără sedii

Data publicării:
26032013 20timis 20raport-57034

„Astăzi mai avem în discuție 29 de unități de învățământ, inclusiv problema Inspectoratului Școlar. Bineînțeles că situația cea mai dificilă este la Timișoara, unde în momentul de față avem 11 unități de învățământ care se confruntă cu retrocedarea, la care învață câteva mii de elevi. Cea mai dificilă problemă este cea a Liceului de Arte Plastice”, afirmă Francisc Halasz, inspector general adjunct Inspectoratul Școlar Timiș.

Liceul de Arte Plastice din Timişoara a acumulat datorii de 500.000 de euro pentru chirie, iar municipalitatea a decis să nu mai prelungească contractul.

„Clădirea este retrocedată. Problemele noastre au apărut din toamna lui 2011. Adevărul este că se apropie finalul acestui an școlar și perspectivele pentru următorul an școlar referitor la locația noastră încă nu sunt certe”, spune Veronica Adorian, directorul Liceului de Arte Plastice Timişoara.

Votează-ți județul și comentează pe forum în secțiunea specială „Raport de țară”

De doi ani, şcoala își tine cursurile în clădirea din centrul Timișoarei, fără autorizație de funcționare de la Direcția de Sănătate Publică, pe responsabilitatea conducerii școlii. Primăria a găsit o altă locaţie, însă părinţii, elevii şi profesorii au refuzat mutarea.

„Mi se pare că este reprezentativă pentru Liceul de Arte. Nu cred că ar trebui să ne mutăm. Dacă ne mutăm, cred că s-ar schimba tot. Aici avem amintiri”, spune Claudia, o elevă a liceului.

Nici spitalele nu sunt salvate de retrocedări

Alt sistem, aceeaşi problemă. Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu” din Timişoara riscă să piardă două clădiri importante: Secţia de Chirurgie Pediatrică şi Laboratorul şi Secţiile de Pneumologie. De mai bine de doi ani, conducerea unităţii a intentat procese proprietarilor pentru a prelungi şederea. Prima soluție? Mutarea laboratorului de analize într-un spaţiu mai restrâns.

„Rămân însă secţiile de pneumologie şi ftiziologie pe care nu prea avem unde să le mutăm deocamdată şi cu care vom funcţiona în continuare în acea locaţie. Am primit deja somaţie şi executare silită pentru chiria datorată retroactiv şi chiria stabilită în continuare”, declară Ovidiu Adam, managerul Spitalului de Copii „Louis Ţurcanu” din Timişoara.

Conducerea unităţii a iniţiat în urmă cu un an o campanie de strângere de fonduri. Medicii au sensibilizat Primăria, Consiliul Judeţean şi Guvernul şi promisiunea unor sume importante în acest an. Nouă milioane de euro ar fi necesare pentru construcţia unui nou corp de clădire unde să fie mutate toate secţiile cu probleme. În prezent spitalul este pavilionar, medicii, părinţii şi micii pacienţi fiind nevoiţi să se plimbe dintr-o clădire în alta pentru a ajunge la diferite investigaţii.

„Trebuie să treacă strada, trebuie să treacă liniile de tramvai, din câte-mi aduc aminte au fost şi accidente (...) iarna e gheţuş, e frig şi da, riscul de infecţii este mare, pentru că duci bolnavul printr-un mediu nesteril”, afirmă dr. Vlad David, medic chirurg pediatru.

Încă un spital a fost mutat la sfârşitul anului trecut şi alte trei clinici sunt în pericol de evacuare dacă Primăria Timişoara nu va găsi soluţii în timp util.

„Urmează să se facă o anchetă minuţioasă a retrocedărilor făcute de către primărie şi în condiţiile astea probabil că vor fi lucruri interesante de auzit şi de văzut”, susține Traian Stoia, viceprimarul Timişoarei.

Modele de succes în sănătate

Există oameni însă care pun la punct proiecte şi programe de succes. Specialişti care au învăţat să supravieţuiască într-un sistem cu mari lipsuri şi care luptă în fiecare zi să aducă sănătatea din România la nivel european.

Dorel Săndesc este şeful Secţiei de Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean din Timişoara, locul unde ajung cele mai grave cazuri. Prin intermediul sponsorizărilor şi a campaniilor caritabile, a reuşit în mai puţin de doi ani să modernizeze secţia. Acum, a bifat un nou succes. Un proiect care prevede o finanţare mai mare pentru pacienţii de la ATI, propus în urmă cu 10 ani, a fost în sfârşit aprobat. Acum, medicul Dorel Săndesc, preşedinte al Societăţii Române de Anestezie Terapie Intesivă, se pregăteşte pentru un nou proiect ce vizează dotarea cu aparatură a secţiilor din toată ţara.

„Pentru a avea succes din când în când, trebuie să eşuezi de multe ori”, spune Dorel Săndesc.

Rata succesului intervenţiilor chirurgicale, aproape de 100%

Într-un sistem în care nu există bani pentru medicamente, un alt specialist din Timişoara face minuni. A reuşit să pună bazele Centrului de Cercetare în Microchirurgie „Pius Brânzeu”. Medici din toată lumea vin aici să înveţe meserie de la specialiştii români. A implementat tehnici de ultimă generaţie în Secţia de Chirurgie Vasculară a Spitalului Judeţean din Timişoara şi se poate lăuda cu o rată a succesului intervenţiilor chirurgicale de aproape 100%.

Mihai Ionac şi Dorel Săndesc au mai bine de 20 de ani de practică. Au avut ocazia să profeseze în străinătate, dar au ales să se întoarcă. Pentru că au simţiţ că au lucruri mari de făcut în ţară în care s-au născut, dar mai ales pentru că au simţit că pot schimba ceva. Sunt doar două exemple că se poate reuşi într-un sistem măcinat de probleme.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri