RAPORT DE ȚARĂ. Satul Bicfalău, 400 de locuitori și 36 de conace vechi de sute de ani

Data publicării:
04042013 20bicfalau-58784

La poalele Munților Întorsurii, înconjurat de păduri de fag, se ascunde satul Bicfalău. Aşezarea modestă numără mai puţin de 400 de locuitori, dar se mândreşte cu una dintre cele mai mari bogăţii istorice ale acestei părţi de ţară. De la ea îşi trage localitatea renumele: Bicfalău, satul cu 36 de conace.

Conacul Simon de pe strada Mare a fost construit în anul 1793. Pe aceeaşi stradă, la fel de spectaculoasă este casa Jantsó, în vreme ce Strada Bisericii este dominată de conacul lui Zsigmond Ödön, o casă cu prispa asimetrică, boltită, ornată în stil baroc. Conacul Molnár, de pe dig, datat din anul 1822, cu prispă populară, coloane joase cu arcade, este și el unic în Bicfalău.

Din păcate, puţine dintre construcţiile cândva impunătoare îşi mai păstrează neştirbit farmecul de altădată. Unele au fost abandonate, iar pentru altele proprietarii nu au avut bani să le refacă.

În urmă cu șase ani, soţii Reka și Peter Alpar au cumpărat aici un conac din secolul XVIII. O casă mare, cu prispă boltită şi cu o grădină de toată frumuseţea. Timp de cinci ani, ce doi soţi au muncit cot la cot cu constructorii.

Era atât de frumos. Am simţit că este foarte aproape de noi. Nu putem să spunem logic de ce. Toată lumea a spus că nu suntem normali, că am cumpărat o ruină. Am căutat o casă în care să locuim şi am cumpărat o ruină şi nu se vedea când va deveni o casă”, a afirmat Peter Alpar, proprietarul conacului.

Pentru el, valoarea constă în daruirea cu care a renovat conacul, și, mai puţin, în suma de bani investită. Cu multă imaginație, Peter și sotia sa au reușit să facă dintr-o ruină, casa visurilor lor.

Şi nu sunt singurii. Janos Kerezsi s-a mutat şi el în Bicfalău, fermecat de frumuseţea locului. Bicfalău este satul cu cele mai multe conace catalogate drept monumente istorice din Transilvania. Primarul comunei Ozun, de care aparţine satul, ar vrea să-l includă pe lista monumentelor protejate de UNESCO.

„Este o localitate cu foarte multe conace, avem aproape 40. Este o localitate cu un patrimoniu cultural foarte important, iar noi trebuie să promovăm aici turismul rural”, a explicat Raduly Istvan, primarul localității Ozun.

Aşezarea a fost atestată documentar în secolul XIV și n-a avut niciodată în istorie mai mult de câteva sute de suflete. În schimb, toți au fost oameni înstăriți, care au scris istoria în satul de la poalele Carpaţilor de Curbură. Cele 36 de conace ridicate de grofii maghiari cu trei-patru secole în urmă și care au rezistat până în zilele noastre nu fac decât să confirme acest lucru.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri