RAPORT DE ȚARĂ. Tulcea, județul cu cei mai puțini locuitori și o comoară: Delta

Data publicării:
1032013 20tulcea-52336

Sfântu Gheorghe, Delta Dunării. În această mică localitate de la gurile Dunării, localnicii au trăit o viață din pescuit. Sturionii au fost multă vreme principala sursă de venit, dar azi lucrurile s-au schimbat dramatic. La gurile Dunării, într-un colț de paradis, viața a devenit mai grea decât oriunde. Doar pelicanii şi cormoranii prosperă.

Poartă de intrare în Delta Dunării, orașul Tulcea, reședința județului, este doar o replică palidă a frumuseții naturale.

Votează-ți județul în secțiunea specială „Raport de țară”

Influențele paradisului acvatic se simt până în inima orașului. Decorul în care este construit Acvariul redă cu fidelitate habitate specifice Deltei şi Complexului Lagunar Razim-Sinoie. Vizitatorii pot să experimenteze, într-un bazin cilindric, senzaţia de fi înconjuraţi de rechini, peşti şi corali cu forme şi culori variate care încântă privirea.

Atestat documentar încă din secolul al III-lea î.H., teritoriul tulcean a fost o citadelă a lumii geto-dace. Popoarele care s-au perindat pe-aici au lăsat urme de-a lungul istoriei și au transformat județul Tulcea de azi într-un impresionant mozaic de etnii. Greci, tătari, lipoveni, bulgari, armeni - aproximativ 20% din populaţia totală a oraşului este dată de minorităţi. Tradiţiile şi obiceiurile tuturor se regăsesc, într-o îmbinare spectaculoasă, în Muzeul de Etnografie.

Oraş turistic și poartă de intrare în Deltă, Tulcea primește anual zeci de mii de vizitatori din ţară şi din străinătate care explorează peisajul sălbatic cu bărci propulsate manual pe canale pitoreşti, știute doar de oamenii din partea locului.

Resurse economice nelimitate

Economic, resursele regiunii sunt practic nelimitate - podișul Dobrogei este una dintre cele cinci zone cu potenţial energetic eolian din țară care au atras atenția investitorilor. Au fost construite parcuri eoliene în diferite zone ale judeţului, în comuna Baia, comuna Valea Nucarilor, comuna Topolog, şi zona Măcin.

„Mi-aș dori ca o regiune să se numească regiunea Dobrogea (...) Pentru că și noi, și constănțenii suntem cam din același aluat, avem aceleași obiective, deci noi, ca regiune, cred ca am avea o dezvoltare a noastră, caracterizată prin cultura specifică pe care o au atât județul Constanța, cât și județul Tulcea, prin bogăția istorică, (...) prin cuplajul celor două județe ar fi de departe, din punctul meu de vedere, cea mai bogată din țară prin tot ceea ce poate oferi ca viitor”, spune Horia Teodorescu, președintele CJ Tulcea.

Mineritul a fost și el vreme îndelungată o bună sursă de venit pentru localnici. Cândva, Altîn Tepe era un paradis muncitoresc în mijlocul unei ţări înfometate de comunism. De aici s-a extras cupru, dar şi aur și argint. Într-o Românie în care uleiul, zahărul și pâinea se vindeau pe cartelă, minerii aveau la dispoziţie bibliotecă, cinematograf, un complex alimentar unde găseau carne de cel puţin două-trei ori pe săptămână, o piaţă cu măsline, fructe exotice şi dulciuri din import.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri