JO 2016 | Înotători americani, dați jos din avion și opriți să părăsească Brazilia

Data publicării:
Rio 2016 Olympic Games: Copacabana Gets Olympic Rings Made of Recycled Plastic
RIO DE JANEIRO, BRAZIL - JULY 21: View of the Olympic Rings after its inauguration ceremony at the Copacabana Beach ahead 2016 Rio Olympics on July 21, 2016 in Rio de Janeiro, Brazil. (Photo by Buda Mendes/Getty Images)

Doi înotători americani de la Jocurile Olimpice, care au spus că au fost jefuiți la Rio, au fost opriți de poliția braziliană să părăsească țara pentru a da mai multe declarații despre incident. Un judecător brazilian a decis să nu le dea voie să se întoarcă în SUA după ce declarațiile lor inițiale au ridicat câteva semne de întrebări.

Rio 2016 Olympic Games: Copacabana Gets Olympic Rings Made of Recycled Plastic
Foto: Gulliver/Getty Images

De asemenea, al treilea înotător jefuit, James Feigen, a luat legătură cu autoritățile braziliene și va da mai multe declarații joi, potrivit Comitetului Olimpic din SUA.

Polițiștii vor să îi mai adrese întrebări și lui Ryan Lochte, unul dintre cei mai decorați olimpici, dar acesta a plecat luni de la Rio înapoi în SUA.  
Sportivii, scoși din avionul în care se aflau de autoritățile franceze 

Sportivii Gunnar Bentz și Jack Conger au fost surprinși de camerele de televiziune când intrau la un birou al poliției din aeroport pentru a da noi declarații. Comitetul Olimpic al SUA a confirmat că cei doi bărbați au fost dați jos din avionul cu care urmau să plece în SUA.

„Confirmăm că Jack Conger și Gunnar Bentz au fost scoși din avionul care urma să îi ducă în SUA de autoritățile braziliene. Ulterior au fost eliberați cu înțelegerea că vor continua să colaboreze cu autoritățile cu privire la incident și că joi vor veni pentru noi audieri”, a spus purtătorul de cuvânt al Comitetului Olimpic al SUA.

De asemenea, pașapoartele celor doi au fost reținute de poliție.

Miercuri, un judecător a ordonat poliției să rețină pașapoartele lui Lochte și Feigen pentru a-i împiedica să plece din țară, neștiind că Ryan Lochte plecase deja. Înotătorul Ryan Lochte nu a putut fi contactat de presă pentru a comenta situația.

Potrivit unor surse judiciare, judecătorul ar putea să îl cheme pe Lochte înapoi în Brazilia pentru a da noi declarații. Sportivul a spus deja Poliției ce s-a întâmplat.

Neconcordanțe privind incidentul 

Duminică, Lochte a declarat pentru presa americană că hoțul aveau insignă de polițist și a făcut semn taxiului în care se aflau să tragă pe dreapta. Apoi, hoțul l-a amenințat cu o armă și le-a luat portofelele și alte obiecte de valoare. I-a lăsat să își păstreze documentele și telefoanele mobile. Ryan Lochte a spus că hoțul a îndreptat pistolul spre capul său și i-a cerut să se culce la pământ.

Într-un interviu pentru NBC, care încă nu a fost făcut public, Lochte și-a modificat puțin povestea, potrivit realizatorului Matt Lauer.

Ryan Lochte a spus pentru NBC că s-au oprit la o benzinărie să meargă la baie când au apărut hoțul și că arma nu a fost îndreptată spre capul lui ci în direcția lui.

„Cred că el consideră că a greșit inițial din cauza traumei”, a spus Lauer.

Surse din poliția braziliană au declarat pentru Reuters că nu l-au găsit pe șoferul taxiului și că nu au reușit să găsească alți martori care să confirme spusele sportivilor. Miercuri, poliția a lansat un apel către taximetrist să vină să dea declarații.

De asemenea, potrivit unor surse judiciare, judecătorul a găsit neconcordanțe între ce a spus Lochte, care a declarat că o singură persoană i-a jefuit, și colegii lui, care au spus că au fost mai mulți hoți.

Judecătorul a mai atras atenția că înotătorii apar pe camerele de filmare de la satul olimpice când se întorc de la petrecere și având cu ei mai multe obiecte personale. Magistratul a mai spus că, potrivit declarațiilor sportivilor ei au plecat de la petrecerea delegației franceze de la JO puțin după ora 04.00 dimineața, dar camerele de securitate i-au surprins venind înapoi în sat abia la ora 07.oo dimineața, în condițiile în care între cele două locuri este o distanță de 30 de minute.

Atletele Paula Claudia Todoran şi Elena Daniela Cîrlan, jefuite la Rio

Jocurile Olimpice de la Rio au fost marcate de o serie de evenimente care au pus la îndoială nivelul de securitate al evenimentului: doi miniștri care erau în vizită la Rio au fost jefuiți, un hoț a fost împușcat în fața clădirii unde avea loc ceremonia de deschidere a olimpiadei, două atlete românce au fost jefuite și în afara centrului ecvestru au fost găsite mai multe gloanțe rătăcite. 

Sportivele Paula Claudia Todoran şi Elena Daniela Cîrlan au fost victimele unui furt la Jocurile Olimpice de la Rio, potrivit Comitetului Olimpic și Sportiv Român. Ele au rămas fără un rucsac ce conţinea obiecte personale.

Cei patru înotători americani au declarat, la începutul săptămânii, că au fost amenințați cu un pistol și jefuiți când se întorceau de la o petrecere în satul olimpicilor sâmbătă dimineața.

De asemenea, miercuri, ziarul The Guardian a transmis că un membru al echipei britanice a fost jefuit, marți dimineața, sub amenințarea unei arme pe când se afla în oraș. Ziarul nu a dat numele sportivului, dar a precizat că nu a fost rănit.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri