JO 2016 | Michael Phelps, enervat de cazul unei rusoaice care concurează deși a fost prinsă dopată

Data publicării:
phelps

Foto: Gulliver/GettyImages

„Este trist că în zilele noastre există oameni depistați pozitiv, chiar de două ori, care au totuși ocazia să înoate la Jocurile Olimpice”, a declarat americanul, făcând referință la cazul rusoaicei Efimova, medaliată cu argint în proba de 100 m bras, luni, în timp ce în urmă cu patru zile era exclusă de la Jocurile de la Rio.

„Este contrar acestui sport și menit să mă enerveze. Acest lucru îmi frânge inima și mi-aș dori ca cineva să facă ceva în legătură cu acest subiect”, a adăugat Phelps după ce s-a calificat în finala probei de 200 m fluture.

Efimova, fluierată la prezentarea sportivilor, a fost învinsă în lupta pentru medalia de aur de către americanca Lilly King, care a criticat-o înainte de cursă.

„Vom vedea, probabil, mulți oameni spunând ceea ce gândesc despre dopaj”, a apreciat Phelps, venind în sprijinul tinerei sale compatrioate.

Suspendată 16 luni pentru un test pozitiv cu un steroid în 2014, Iulia Efimova a fost depistată din nou pozitiv în luna martie, de data aceasta cu meldonium, un produs la modă în sportul din Rusia, dar interzis. Suspendarea sa a fost însă ridicată și ea a fost absolvită de vină.

În cursul lunii iulie, ea a fost privată într-o primă fază de JO 2016 ca urmare a dezvăluirilor din raportul McLaren privind sistemul de dopaj de stat din Rusia, dar această sancțiune a fost ridicată chiar înaintea ceremoniei de deschidere a Jocurilor de la Rio.

Rusoiaca a apărut plângând în faţa jurnaliştilor, după ce a obţinut cea mai bună perfomanţă din carieră la JO. Ea a cerut înţelegere, precizând că a greşit doar o dată.

„Pot să-i înţeleg pe unii sportivi, dar nu pot să-i înţeleg pe cei care fac politică. Pot ei vreo secundă să-şi imagineze ce simt? După tot ce s-a întâmplat anul trecut, eu sunt fericită că sunt acolo şi pot să înot. Încercaţi să mă înţelegeţi şi să vă puneţi în situaţia mea”, a declarat Efimova.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri