Sari la conținut

Michael Phelps a depășit un record de 2000 de ani, după ce a câștigat două noi medalii

 

FOTO: Gulliver/ Getty Images

Michael Phelps este cel mai titrat sportiv din istoria Jocurilor Olimpice, depășind-o încă de la ediția din 2012, de la Londra, pe fosta gimnastă sovietică Larisa Latînina, câștigătoarea a 18 medalii, între care 9 de aur.

În cadrul întrecerilor programate marți la arena acvatică de la Rio, Michael Phelps s-a impus mai întâi în proba sa favorită, cea de 200 m fluture, în care a cucerit două titluri olimpice, în 2004 și 2008, înainte de termina pe locul secund la Londra, unde a fost devansat surprinzător de sud-africanul Chas Le Clos. Americanul și-a luat revanșa la jocurile de la Rio, câștigând aurul olimpic în fața adversarului Chas Le Clos.„Misiunea îndeplinită”, a strigat Michael Phelps, după ce a câștigat a 20-a medalie olimpică de aur. Sud-africanul Chas Le Clos, deținătorul titlului, care înainte de JO 2016 a aflat că amândoi părinții lui au fost diagnosticați cu cancer, a terminat doar al patrulea.

Campionul din Baltimore a fost înregistrat cu timpul de 1min.53sec.36/100, reușind să-i devanseze pe japonezul Masato Sakai — 1min.53sec.40/100 și ungurul Tamas Kenderesi — 1min.53sec.62/100, medaliați cu argint, respectiv bronz.

Michael Phelps a declarat că era pregătit să dea tot ce poate în piscină ca să câștige: „Doar să am posibilitate să văd numărul unu lângă mine din nou la proba de 200 de metri fluture, nu mi-am putut imagina ceva mai bun”, a adăugat acesta după recâștigarea titlului său de suflet.

Grație acestei victorii, Phelps a devenit primul înotător care cucerește patru medalii olimpice de aur și, totodată cel mai vârstnic campion olimpic de natație într-o probă individuală, la 31 de ani și 40 de zile, potrivit Agerpres.

Michael Phelps a concurat apoi în finala de la 4x200 m liber, alături de ștafeta americană, din care au mai făcut parte Conor Dwyer, Townley Haas și Ryan Lochte. Cei patru s-au impus în 7min.00/100, devansând cu trei secunde echipa Marii Britanii, câștigătoarea medaliei de argint, în 7min.03sec.13/100, în timp de bronzul a revenit Japoniei — 7min.06sec.50/100.

În mod normal recordurile pentru cele mai vechi sporturi sunt de cel mult 78 sau 100 de ani. Cele 14 medalii individuale, dintre care 12 de aur, câștigate de Phelps reprezintă, de departe, recordul pentru jocurile olimpice moderne. Dar aparent, Leonidas a câștigat 12 titluri în secolul II î. Hr. Se crede că ar fi câștigat mai multe titluri olimpice decât oricine de la Jocurile Olimpice antice, potrivit SB Nation. Oricum Michael Phelps are 12 medalii de aur, iar la Jocurile Olimpice vechi nu se dădeau medalii de aur, ci coroane din frunze de măslin.

Duminică, la debutul său în competiție la JO 2016, Phelps cucerise medalia de aur în proba de ștafetă 4x100 m.