Colectare selectivă obligatorie a deșeurilor în Sibiu

Data actualizării: Data publicării:
pubele sibiu

Localnicii de la Sibiu sunt printre puţinii români obligaţi să colecteze selectiv gunoiul. Săptămâna aceasta au fost montate în oraş containere pentru cinci tipuri de deşeuri. Oamenii nu au înţeles însă ce, unde şi cum trebuie să arunce, chiar dacă autorităţile le-au explicat în fel şi chip. Trebuie să înveţe repede, pentru că altfel vor plăti scump: primăria este gata să îi amendeze pe cei care nu respectă regulile.

În prima zi de colectare selectivă, angajaţii firmei de salubritate s-au lovit de o problemă - oamenii nu au înţeles ce au de făcut. La prima vedere lucrurile par simple: hârtia şi cartonul se pun în pubela albastră, plasticul şi metalul în cea galbenă, sticla se aruncă în tomberonul verde, deşeurile biodegradabile trebuie să ajungă în cel maro, iar cele menajere la negru.

Numai că hârtia se reciclează doar dacă este curată, iar cutiile din metal, tip conservă, nu trebuie să conţină urme de substanţe periculoase. Localnicii din Sibiu pot să pună în container sticle şi borcane, nu şi geamuri sparte.

Iar produsele alimentare, care sunt biodegradabile, trebuie scoase mai întâi din ambalaj. Cât priveşte deşeurile mari, de exemplu obiecte de mobilier sau molozul sunt ridicate doar o dată pe lună, la fel ca electrocasnicele.

Autorităţile au încercat să îi pregătească pe oameni pentru acest moment. Au publicat anunţuri în presa locală şi pe site-ul primăriei şi le-au trimis pliante explicative prin poştă. Dar destinatarii nu au înţeles deocamdată nici măcar că deşeurile nu sunt ridicate toate deodată.

- Doamne, cu gunoiul ăsta o să fie... Zice că vine altă mașină, nu știu ce...

- Maro nu luați?

- Maroul vine altă mașină. Noi numai neagră luăm. Vine altă mașină, astăzi.

Pe de altă parte, mulți nici măcar nu îşi pun problema să respecte noile reguli.

- Sunt pline, deocamdată nu mai ai loc, unde să le pui separat.

- La doar o zi

- La doar o zi, deci să vedem cum va merge în continuare...

- Și ce faceți, dacă sunt pline și nu mai aveți... Le aruncați la grămadă, care-i soluția?

- Păi ce să fac, mă duc în altă parte??

Numai că asemenea nepăsare va fi plătită scump.

Fiecare tip de gunoi trebuie aruncat în containerul de culoarea potrivită. Toate platformele de deșeuri sunt supravegheate video, iar sibienii care nu respectă aceste reguli sunt pasibili de amendă

Sancţiunile pleacă de la 800 de lei şi ajung la 1.000, dar unii se bucură de ideea colectării selective şi fără ameninţarea amenzilor.

- Văd că pentru fiecare - pentru sticle, pentru PET-uri și hârtie, sunt separate. Deci e o treabă foarte bună

Tot sancţiunile ar putea să îi determine pe sibieni să completeze declaraţia despre numărul de locatari din fiecare imobil. Pe baza acesteia se calculează taxa de salubritate. Până acum, 70% dintre persoanele fizice și doar 20% dintre firme au făcut acest lucru.

În cazul în care persoanele fizice nu depun această declarație, se va calcula din oficiu că, la acea adresă, locuiesc patru persoane. În cazul persoanelor juridice care nu depun acest document până la termenul-limită specificat, se va lua în calcul o taxă pentru 12 tone de deșeuri generate pe an”, declară Mirela Gligore, purtător de cuvânt Primăria Sibiu.

Până la primele amenzi, firma de salubritate are şi ea de făcut câteva lucruri - cum ar fi să cureţe platformele unde sunt puse containerele şi să asigure golirea lor ritmică. Astfel, imaginile cu pubele din care se revarsă gunoiul chiar pot să devină amintire.

„Probabil nu s-a mai ridicat, nu s-a mai colectat la întreaga capacitate și au fost cam munți... munțișori, așa, de deșeuri pe lângă platforme. Noi încercăm să nu mai aibă cantitățile de deșeuri reziduale lângă resectivele platforme”, spune Narcis Doru, director firmă salubritate.

Fiecare localnic de la Sibiu plăteşte 9,23 de lei în fiecare lună pentru colectarea selectivă a deşeurilor. Dacă nu vor recicla suficient cât să îşi acopere firma costurile, oamenii se pot aștepta la majorări de la începutul anului. Autorităţile au investit 192 de milioane de lei fonduri europene în proiectul care a fost introdus în toate cele 22 de localităţi ale judeţului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...