România cu încetinitorul | Ministrul Energiei: Consumatorul trebuie să primească un preț competitiv

Data publicării:
ministru

Autoritatea de reglementare a decis reducerea tarifelor de distribuţie începând de la 1 ianuaire 2016. Adică, a tăiat cu 12%, în medie, câştigurile obţinute din facturi de către companiile Electrica, Enel, CEZ şi E.ON. Autoritatea aruncă acum mănuşa ministerului Energiei pentru schimbarea legislaţiei care să permită spargerea monopolurilor regionale de care se bucură aceste firme.

Nicolae Havrileţ, preşedintele ANRE: „Este o lege a concesionării domeniului public şi a serviciilor publice, care ar trebui modificată şi văzut ca acest serviciu, concesiunea, să nu se întindă la 49 de ani plus jumătate din această perioadă, aşa cum este acum. Ar putea fi o variantă, doar că acest lucru este o competenţă a Ministerului Energiei.”

Reporter: Un astfel de proiect ar putea intra pe agenda ministerului în perioada următoare?

Victor Grigorescu, ministru al Energiei: „Cred că subiectul e foarte important pentru că n-ar trebui să uităm de unde am pornit în tot acest proces, un proces de liberalizare a pieţei energiei. Unul din motivele importante pentru care am liberalizat piaţa a fost să oferim consumatorului un serviciu de calitate şi competitiv. Reluarea dezbaterilor pe societăţile de distribuţie sau pe actualul sistem de concesiuni ar trebui să răspundă obiectivului de a oferi un preţ competitiv consumatorului final. Şi nu ştiu dacă soluţiile care sunt acum în discuţie răspund acestui deziderat. Să ne uităm ce se întâmplă în altă parte, în alte ţări unde s-au mai adoptat soluţii similare.”

Problemele sistemului sunt mari: de la cele 100.000 de locuinţe din România neracordate încă la reţeaua electrică, până la greutatea cu care se întâmplă acest lucru.

Potrivit Băncii Mondiale, o firmă din România se poate conecta la rețea în 182 de zile. Costul acestei operațiuni este estimat la aproape 54.000 de dolari. În faţa acestor realităţi, noul ministru spune că privatizarea pe bursă a companiilor energetice nu ar trebui să repete greşelile din trecut.

Statul a vândut companiile energetice unor investitori care, în multe cazuri, nu şi-au respectat promisiunile de investiţii. În schimb, au cerut mereu tarife mai mari.

Victor Grigorescu, ministru al Energiei: „Eu nu cred în ideea că privatizarea este un scop în sine. Este unul din instrumentele pentru a creşte eficienţa unei companii.”

Nici de centrale noi nu ar mai fi nevoie dacă ar fi retehnologizate toate unităţile existente. România consumă doar 7000 de Megawatti oră dintr-o capacitate instalată de peste 20.000 de Megawatti.

Victor Grigorescu, ministru al Energiei: „E important să ne asigurăm că nu cheltuim bani fără rost. S-au cheltuit pentru studii de fezabilitate în anii anteriori sume importante.”

Pentru prima dată în ultimii 10 ani, Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei reduce atât de mult tariful de distribuție permis companiilor private. Cu alte cuvinte, ANRE taie principala sursă de profit a firmelor care dețin monopolul pe cele opt zone de distribuție din țară.

De la 1 ianuarie, tarifele de distribuție vor fi mai mici, în medie cu 12%, a decis ANRE. Totul va duce la o scădere a facturii finale cu cel puţin 5 procente.

Cel mai mult vor scădea tarifele italienilor de la Enel Muntenia, firma care alimentează Bucureştiul. Tariful de joasă tensiune scade aici cu 15,7%, faţă de o scădere de 7%, cu cât ar fi fost de acord compania.

Enel Distribuţie Banat va trebui să accepte o reducere de 15%, faţă de 7%, cât au propus italienii. Şi tot ei vor trebui să taie 12,75% pe cea de-a treia zonă de distribuţie din România, în condiţiile în care Enel Distribuţie Dobrogea solicitase o reducere de doar 7%.

Nemţii de la E.ON Distribuţie România vor trebui să reducă cu 10,1% tariful de distribuţie, de patru ori mai mult decât cele 2,5% cu care ar fi fost de acord. Iar cehii de la CEZ, care alimentează Oltenia, vor trebui să accepte o reducere de 13,6% a tarifului, în condiţiile în care ar fi vrut o scădere de doar 2,8%.

Electrica Muntenia Nord, una dintre cele trei companii de distribuţie privatizate prin bursă, dar la care statul continuă să fie cel mai mare acţionar, va trebui să scadă tarifele cu 14,3%.

Electrica Distribuţie Transilvania Sud va fi obligată să accepte o reducere a tarifului cu 11,4%, iar Electrica Transilvania Nord va tăia 7,6% din tarif.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri