EDIȚIE SPECIALĂ. România din farfurie. Când dieta părinților devine un risc pentru copii, iar mâncarea fără E-uri face rău

Data publicării:
mancare restaurant-1

Alimentația sănătoasă își are bazele în cei șapte ani ce acasă, deoarece copiii tind să-și imite părinții și să mănânce ceea mănâncă adulțiim spune Catrinel Macovei.

Părintele ia o masă pe zi, dimineața mănâncă un covrig pe fugă, dar are pretenții ca fiul să mănânce broccoli și salate. Primul lucru important e modelul în familie, să avem mese în familie, cu alimentație sănătoasă. Dacă e copilul expus la fast-food, e bine să știe și să nu poftească, dar cred că, cu puțin control, se poate scădea nivelul expunerii la fast-food și dulciuri”, spune medicul.

Catrinel Macovei adaugă că mulți părinți greșesc atunci câd își recompensează copiii cu dulciuri, mai ales cu cele cumpărate din magazin.

„E bine să încercăm să învățăm copiii să iubească fructele și legumele și să se bucure de mâncare sănătoas”, spune ea.

Nutriționistul Șerban Damian a vorbit despre lucrurile care trebuie să-i alarmeze pe părinți în legătură cu riscul de obezitate la copii.

El a explicat că sunt necesare măsurarea înălțimii și cântărirea copilului, după care se calculează indicele de masă corporală. Uneori, însă, părinții trebuie, pur și simplu, să se uite cu atenție la ceilalți copii și să nu considere că o greutate mai mare a micuțului lor este o problemă temporară.

„Putem face distincția la ochi, copiii încep să fie mai mari, mai masivi decât cei din jur. Orice kilogram în plus e o problemă. Un copil supraponderal are toate șansele să devină un adult obez”, a arătat Șerban Damian.

Tradițional, eco, dar dăunător

Românii au început să fie atenți la produsele pe care le cumpără și caută produse tradiționale, pe care le consideră mai sănătoase. Chiar și așa, însă, rămân expuși unor riscuri.

„Cu cât produsul e făcut în casă și provenit din alimente de la țară, sansele sunt mari să fie mai sanatos. Produsele de țară nu trebuie însă confundate cu cele ecologice, care sunt verificate”, spune Catrinel Macovei.

Pe de altă parte, Șerban Damian avertizează că se face o confuzie între tradițional și sănătos.

„Sunt produse tradiționale pline de grăsime, prăjite, și nu le mai putem numi o mâncare pe care să o consumăm zi de zi. Dacă mănânci un cârnat prăjit când ti-e poftă nu se întâmplă nimic. Dacă mănânci zi de zi și mai asociezi și alte alimente și ești și sedentar, în timp poți dezvolta o serie de probleme medicale și atunci nu mai e mâncare sănătoasă”, explică el.

„Ar trebui să ținem cont și de tradiții, e păcat să se piardă anumite lucruri, însă să le adaptam stilului de viață modern”, adaugă nutriționistul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri