România furată | Bătălie pe averea sindicatelor

Data actualizării: Data publicării:
hoteluri digi

Averea sindicatelor comuniste, adică paradisul pierdut al clasei muncitoare, este şi acum disputată, la aproape trei decenii de la Revoluţie. Zecile de hoteluri, complexuri balneare, case de vacanţă şi tratament sunt atât de valoroase încât doritorii aruncă în luptă comisioane ce ajung chiar şi la 50 de milioane de euro.

Trei staţiuni, 17 baze de tratament, zeci de hoteluri, case de odihnă şi de vacanţă- toate erau administrate, până în 1989, de Uniunea Generală a Sindicatelor din România - UGSR, singura confederaţie din statul comunist.

„Nu trebuie să uităm că acest patrimoniu este creat de generaţii de salariaţi, unde marea majoritate astăzi sunt pensionari. La momentul 1989 erau 7, 5 milioane membri de sindicat, iar azi 4,7 sunt pensionari”, a spus președintele UGSR Marian Iancu.

În 1990, activele UGSR au fost preluate de confederaţiile sindicale nou înfiinţate. Bunurile au fost redistribuite şapte ani mai târziu, în urma reorganizării sindicatelor şi sunt administrate de o societate comercială special înfiinţată în acest sens: Sind România. Acţionari sunt CNSLR Frăţia, CNS Cartel Alfa, CSDR şi BNS.

Preluarea patrimoniului de către CNSLR s-a făcut în baza statutului Confederaţiei, ce nu a fost desfiinţat sau anulat printr-o hotărâre judecătorească, ci, dimpotrivă, legalitatea sa a fost recunoscută printr-o hotărâre judecătorească irevocabilă”, a explicat directorul Sind România, Adrian Boaje.

Actualii lideri ai UGSR revendică, însă, întregul patrimoniu. În joc se aruncă sume de până la 50 de milioane de euro, pe post de comision de câştig pentru case de avocatură. În timp ce sindicatele se duelează în instanţe, autorităţile locale şi centrale revendică, de asemenea, o parte a aceluiaşi patrimoniu.

„Au făcut un grup de lucru şi se apucaseră, deja, să găsească o soluţie pentru naţionalizarea tuturor acestor active. Adică le luăm pe toate la stat”, a spus președintele Blocului Național Sindical, Dumitru Costin.

Pe de altă parte, parlamentarii ezită de şapte ani să adopte un proiect de lege care să clarifice regimul de proprietate pentru averea sindicatelor comuniste. În tot acest timp, hotelurile aflate în litigiu se degradează.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri