ROMÂNIA FURATĂ, bilanț provizoriu: Pierderi de 12,5 miliarde de dolari din privatizări eșuate sau contracte păguboase

Data publicării:
cosmin la uztel

Ce a provocat aceste schimbări dramatice? Raspunsuri sunt mai multe: lipsa de viziune, cumpărători nepotriviți, decizii greşite. Proiectul jurnalistic România Furată a ajuns în această seară la un bilanț de etapă. Într-o ediție specială de la fostele uzine Uztel Ploiești, Cosmin Prelipceanu a prezentat o retrospectivă a primei părți a campaniei și o avanpremieră a anchetelor care vor fi prezentate în cea de-a doua parte a campaniei.

Locul în care s-a desfășurat emisiunea nu a fost ales întâmplător. Și Uztel Ploiești a fost un simbol al economiei românești, care a trecut însă printr-o privatizare inspirată parcă din celebrul serialul Dallas.

Fabrica Uztel Ploieşti a fost înființată în 1904 de celebrul industriaș John Rockefeller și producea cu succes, până În 1990, sonde de petrol. Odată cu economia liberă, muncitorii au vrut să devină oameni de afaceri. S-au împrumutat la bănci şi şi-au cumpărat fabrica. Doar că în loc să prospere s-au trezit datori şi implicaţi în exporturi dubioase. Au numit directorii în care aveau încredere şi care i-au înşelat.

Care a fost soarta Uztel Ploiești după 1989 aflați dintr-un episod al campaniei România Furată, care va fi difuzat în săptămânile următoare. Până atunci, Digi24 vă prezintă bilanțul primei părți a proiectului jurnalistic: pierderile însumate ale căpușării sau distrugerii fabricilor și instituțiilor prezentate în anchetele marca România Furată:

Siderca - 2 miliarde dolari

Bancorex - 1 miliard dolari

Vulcan - 20 milioane dolari

Aro - 50 milioane dolari

Loteria Română - 1 miliard dolari

Tractorul Brasov - 300 milioane dolari

Uzina Republica - 200 milioane dolari

Moldomin - 2 miliarde dolari

Electroputere - 2 miliarde dolari

IPRS Băneasa - 67 milioane dolari

Serele Codlea - 10 milioane dolari

Hotelurile de pe litoral - 145 milioane dolari

SIDEX Galaţi - 3 miliarde dolari

UCM Reşiţa - 270 milioane dolari

Societatea Naţională Tutunul Românesc - 402 milioane dolari

ICA - 77 milioane dolari

TOTAL 12,51 miliarde dolari

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri