România furată | Cum a ajuns Delta aria afacerilor protejate

Data publicării:
tease rf

Unică în Europa, Delta Dunării cuprinde pe hârtie, jumătate din terenurile piscicole ale României. De la an la an, heleşteele sunt însă secate şi transformate în câmpuri agricole, în timp ce peştele vine în proporţie de peste 80% din import. Ce afaceri se ridică pe ruinele fostelor ferme piscicole din Deltă, cum s-au pierdut banii europeni, dar şi cum au jucat politicienii, aflaţi în această seară, de la ora 21:00, la "România furată".

Peștele din Deltă s-a împuținat în ultimii ani, pescuit irațional sau electrocutat de firele braconierilor. Nici locurile în care altădată se înmulțea ușor nu mai sunt. Comuniștii le-au înlocuit cu diguri și apoi cu amenajări piscicole de mii de hectare din care peștele, crescut cu apă din Dunăre, să ia în magazine locul cărnii.

Azi, mai bine de trei sferturi din aceste crescătorii nu mai au nici apă. De 15 ani, noii lor stăpâni sunt concesionarii.

Ei au încercat să facă jaf. Să strice tot absolut. Aici erau pepiniere. Primăvara popula şi ce era mai măruntai, aşa, îl arunca în canale, în Dunăre. El creştea şi era şi aici peşte berechet. Când dădeai drumul la setci, nu puteai să scoţi de crap”, spune Petru Horobeţ, pescar.

Fostele amenajări piscicole din Delta Dunării, întinse pe aprope 40.000 de hectare, înseamnă azi doar o sumă de terenuri concesionate avantajos de Consiliul Județean Tulcea unor oameni de afaceri. Ei sunt cei care au făcut din terenurile piscicole fie cluburi elitiste de pescuit sportiv, fie câmpuri agricole - sute de hectare pentru care au luat subvenții de zeci de mii de euro de la stat.

Reporter: Ce înseamnă, în accepţiunea dvs, activitate piscicolă? Înseamnă pescuit sportiv sau înseamnă să vinzi peşte?

Horia Teodorescu, preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea: Să vinzi peşte, mai pe româneşte şi mai direct.

Peștele declarat într-un an de toate crescătoriile din Deltă abia se apropie de cât capturau, acum 30 de ani, 100 de pescari într-o singură zi.

„Sunt multe bălţi în care nu s-a mişcat absolut nimeni. Pentru că sunt, aşa, oameni cu bani care le ţin pentru ei, pentru... Şi sunt nişte locuri care se pierd”, spune Sylvain Remetter, fost concesionar în Delta Dunării.

Cum au ajuns heleşteele din Deltă să fie secate şi înlocuite cu câmpuri de floarea soarelui, cine sunt cei care fac afaceri pe ruinele fostelor amenajări piscicole şi cum i-au ajutat politicienii aflaţi astăzi, de la 21:00, la "România furată".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri