România furată | Cum au ajuns medicamentele ieftine un lux, astăzi, de la 21:00

Data publicării:
MEDICAMENTE fara zoom ThinkstockPhotos-466373997

În anii 2015 şi 2016, la Agenţia Naţională a Medicamentului s-au înregistrat peste 1.700 de notificări de retragere de medicamente. Majoritatea din cauza preţului prea mic pe care statul român ar vrea să îl plătească. Este vorba despre medicamente esenţiale bolnavilor, de care depinde viaţa lor.

„Drumul spre iad e pavat cu bune intenţii. Ideea de a avea un medicament bun la un preţ foarte mic este destul de atractivă. Rolul autorităţilor este, printre altele, şi cel de a avea responsabilitatea pentru ce se întâmplă. Ori, forţând preţurile prin mijloace administrative nu se obţine decât ce s-a obţinut în mare parte deja: o problemă de disponibilitate în masă”, spune Petru Crăciun, cercetator piaţa farmaceutică.

Tamoxifenul este unul dintre miile de medicamente care au dispărut din farmacii în ultimii ani. Oficial, acesta există în depozitele Unifarm, societatea de stat care are rolul de a aduce medicamente atunci când apare o criză. Ar fi trebuit să se găsească în 65 de firme care deţin cel puţin o farmacie.

„Am întrebat peste tot. Cred că am întrebat la o sută de farmacii. Am bătut, efectiv am făcut băşici în talpi, la propriu. Mi-a spus cineva: dacă nu găseşti la farmacia din spatele Academiei nu găseşti în altă parte. Am fost şi a spus: Nu. Mai devreme de 1 septembrie, nu”, spune Mariana Paşca, pacientă.

Mariana Paşca are 54 de ani şi nu poate aştepta până atunci. Şi l-a comandat de pe internet, iar pentru a doua tranşă l-a cumpărat din Bulgaria. La fel fac şi ceilalţi bolnavi care nu îli găsesc medicamentele de care au nevoie în România.

Care sunt motivele care au dus la apariţia acestei crize, cine are cel mai mult de suferit şi care sunt soluţiile luate de autorităţi, aflaţi dintr-un nou episod marca România furată, marţi de la ora 21:00, la Jurnalul de Seară. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri