ROMÂNIA FURATĂ. Motivul pentru care vacile din fermele românești sunt interzise la export

Data publicării:
vaci

În România, prima bovină a fost diagnosticată cu boala vacii nebune pe 1 mai 2014, la un abator din Bistriţa. Autorităţile au ţinut totul secret, lucru care l-a enervat chiar şi pe premier.

Pe 3 iunie 2014, când Autoritatea Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Animalelor aniversa zece ani de activitate, Victor Ponta a avut un discurs dur la adresa conducerii instituţiei. Victor Ponta: „Cea mai mare greşeală e să ascunzi când ai o problemă. Singura soluţie bună este să iei măsuri radicale, să spui adevărul, să comunici, pentru că încrederea se pierde foarte uşor şi se recâştigă foarte greu. Să luaţi măsuri cât se poate de radicale şi să comunicaţi beneficiarilor, adică publicului larg, adevărul.

ANSVSA a anunţat public primul caz de animal diagnosticat cu boala vacii nebune abia pe 2 iulie 2014. Întârzierea de aproape nouă săptămâni are o explicaţie: bovina cu boala vacii nebune figura în baza naţională cu date despre animale că fiind tăiată şi mâncată cu trei luni înainte de momentul diagnosticării.

Practic, numărul de pe crotalul vacii bolnave mai fusese purtat anterior de alt animal, lucru ilegal. Proprietarul primei vaci este nedumerit. Ioan Mureşan, fermier: „M-am trezit cu o armată de doctori aicea. Şi o venit că dumneatale... ai probleme că ai vacă nebună. (...) La începutul lui ianurie, o fost atuncea exact între sărbătorile de Anul nou şi Bobotează, (...) o venit la sfârşitul lui aprilie (...) că eu am probleme că am vacă nebună.

Conducerea ANSVSA a realizat că nu poate afla din ce gospodărie provine vaca bolnavă şi astfel nu poate stinge focarul de infecţie.

După şase luni de la diagnosticarea vacii din Bistriţa, un alt animal bolnav este descoperit la un abator din Dâmboviţa. Pe 16 decembrie 2014, la abatorul din Pietroşiţa au fost sacrificate patru vaci, dintre care una bolnavă.

Reglementările internaţionale spun că, în cazul depistării unui caz de animal cu boala vacii nebune, abatorul trebuie să distrugă atât carnea provenind de la animalul depistat pozitiv, cât şi de la cele sacrificate înainte şi după.

În această seară, de la ora 21, Digi24 vă prezintă dovezi în exclusivitate care arată că în România nu au fost respectate reglementările internaţionale cu privire la stingerea focarelor de infecţie în cazul bolii vacii nebune.

Din această cauză, ţara noastră are restricţie la exportul de vaci din partea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii Animalelor, măsură care a anulat un contract de jumătate de miliard de euro.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri