Românul care a salvat mii de turiști rătăciți în munți

Data actualizării: Data publicării:
salvatori munte

A urcat de copil pe munte şi a trăit între oameni pentru care piscurile Bucegilor sunt o parte importantă din viaţă. A salvat mii de vieţi, iar acum îi învaţă şi pe alţii cum să se dedice muntelui. Florin Vintilă din Sinaia este unul dintre cei mai experimentaţi instructori ai Jandarmeriei Montane. A purtat tricolorul pe cel mai înalt vârf din munţii Tian Shan, la peste 7.000 de metri altitudine. De Ziua României, însă, urcă mereu drapelul la Crucea Eroilor de pe Caraiman, un loc care i-a definit viaţa de salvamontist și de militar.

„Bunicii mei erau cabanieri pe Platoul Bucegi când m-am născut eu şi, până am mers în clasa I am petrecut foarte mult timp pe aici, pe munte. După care am făcut schi de performanţă şi, când am terminat Armata, am fost cooptat în echipa de Salvamont”, spune Florin Vintilă, instructor Centrul de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Montan Sinaia.

„23 de ani am fost membru în echipa Salvamont Buşteni, timp în care am şi coordonat-o, vreo opt ani. Am avut tot abruptul prahovean al Munţilor Bucegi”, povestește instructorul.

„În 2005 s-a înfiinţat centrul de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Montani. Împreună cu patru colegi de la Salvamont, am venit la Centrul de Pregătire a Jandarmeriei Montane. Acest centru este o unitate-şcoală a Jandarmriei Române şi la noi vin jandarmii care încadrează posturile şi secţiile montane din ţară, pentru a face pregătirea de specialitate, respectiv iniţiere şi dezvoltare în alpinism şi schi”, adaugă Florin Vintilă, instructor Centrul de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Montan Sinaia.

„Pe Khan Tengri a trebuit să facem o perioadă de aproximativ zece zile. Aclimatizare - o chestie foarte importantă în abordarea unui vârf înalt, pentru că degeaba eşti pregătit fizic, tehnic, dacă corpul nu este aclimatizat cu acele diferenţe de presiune, altitudine şi am făcut o pregătire foarte bună cu trasee scurte, urcat în tabăra 1, coborât, a doua zi urcat şi înnoptat acolo, venit iarăşi în tabăra de bază şi aşa s-au desfăşurat aproximativ zece zile, până am ajuns la 6400. După care am stat trei zile, ne-am odihnit şi am luat-o sistematic cu înnoptat în Tabăra 1, Tabăra 2, Tabăra 3 şi urcat pe vârf”, povestește Florin Vintilă.

„Aici ne aflăm pe vârful Caraiman, unde, din 1927, există un monument închinat eroilor CFR-işti care au murit pe Valea Prahovei, în Primul Război Mondial, care s-au jertfit pentru întregirea României şi are o însemnătate aparte, ca român şi, mai nou, ca militar”, spune Florin Vintilă, instructor Centrul de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Montan Sinaia

„De obicei venim cu un steag, cu o coroană, cu colegii de la Jandarmerie, de la Salvamont, să închinăm şi noi pentru eroii care ne-au adus libertatea”, afirmă Florin Vintilă, instructor Centrul de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Montan.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri