TRIUMFUL UNEI NAȚIUNI. Iuliu Hossu, episcopul martir al Unirii

Data publicării:
hossu

Aşa a fost cererea basarabenilor din 1917, de a avea mitropolit ortodox român, dar mai ales implicarea profundă a Bisericii Greco-Catolice din Transilvania în victoria naţiunii române de la Alba-Iulia. Chipul acestei victorii este episcopul greco-catolic Iuliu Hossu, martirul prigoanei comuniste de mai târziu.

„Credința noastră este viața noastră!”. Este testamentul primului cardinal al românilor, Iuliu Hossu. În timpul Primul Război Mondial, a fost preot militar în Transilvania şi în Ungaria.

În ziua de 1 decembrie 1918, pe când era episcop greco-catolic de Cluj, a rostit Actul de Unire la Alba Iulia, în fața a 100.000 de români. Avea numai 32 de ani. Alături de el se afla episcopul ortodox Miron Cristea, viitorul patriarh al României Mari. Un moment simbolic, care marca dorința tuturor românilor de a trăi uniți, indiferent de confesiune.

La 85 de ani, Iuliu Hossu a recitit Actul Unirii Transilvaniei cu Regatul cu glasul îmbătrânit, dar plin de dragoste: „Sunt fericit că mi se dă prilejul ca să rămână pentru posteritate aşa cum l-am rostit atunci”.

Tot episcopul Iuliu Hossu a fost cel care a dus regelui Ferdinand şi Reginei Maria hotărârea de unire a Transilvaniei cu Vechiul Regat. După 1918, a devenit episcop de Cluj şi apoi senator de drept.

În anul 1940, când cei mai mulți părăseau Clujul din cauza ocupaţiei horthyste, episcopul Iuliu Hossu a decis sa rămână. A condamnat violenţele împotriva românilor, dar şi deportarea evreilor.

A refuzat scaunul de mitropolit al Moldovei, oferit de comuniști, în schimbul trecerii la religia ortodoxă. De aceea, regimul l-a condamnat la domiciliu forţat, ca apoi să fie închis la Sighet, între anii 1950 și 1955. După ieşirea din temniţă, Iuliu Hossu a fost trimis la Mănăstirea Căldăruşani de lângă Bucureşti, unde a stat cu domiciliu obligatoriu până la sfârșitul vieții, în anul 1970.

În 1969, Sancitatea Sa Papa Paul al VI-lea i-a transmis că îi oferă rangul de cardinal. Iuliu Hossu i-a mulţumit Sanctităţii Sale, dar a răspuns că nu va părăsi România „sub nici un motiv”.

A crezut în România Mare și nu și-a pierdut niciodată credința. „Lupta mea s-a sfârșit, a voastră continuă” sunt ultimele cuvinte ale martirului Iuliu Hossu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Motivul pentru care Dinu Maxer s-a supărat supărat pe Smiley și Damian Drăghici: "Mă deranjează!”
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...