27 MARTIE. Încă o pagină de istorie, marcată la Digi24

Data publicării:
30032013 20basarabia1-57842

Încă de la prima oră a dimineţii, din jurnalele de ştiri nu au lipsit reportajele prezentând mituri ale trecutului, fragmente de istorie autentică, memorii ale oamenilor care au trăit Unirea, mărturii ale celor care resimțit consecințele Pactului Ribbentrop-Molotov.

De la ora 17.00, Alice Iacobescu i-a avut ca invitaţi pe publicistul Nicolae Negru, pe sociologul Dan Dungaciu şi pe deputatul Eugen Tomac. Împreună au dezvoltat o temă din actualitate – contextul geopolitic în care Republica Moldova își definește identitatea.

De la ora 20.00, Cosmin Prelipceanu a intrat într-un dialog de substanță alături de doi actori politici ai istoriei recente – fostul premier al României, Petre Roman, și fostul premier al Republicii Moldova, Mircea Druc.

Demersul a fost apreciat de telespectatori, care ne-au transmis opiniile pe pagina de Facebook a Digi24, dar şi pe email. De asemenea, conversaţia s-a purtat şi pe Twitter unde s-a folosit hashtag-ul #istoriabasarabiei.

„Mai este Basarabia pământ românesc?” a fost întrebarea la care aceştia au adus argumente prin prisma experienţelor trăite sau povestite de părinţi.

„Vă felicit pentru emisiunea cu <Basarabia, pământ românesc>. Eu efectiv am plâns la această emisiune>, a scris una dintre telespectatoare, care şi-a amintit cuvintele tatălui său militar ajuns pe frontul basarabean.

“Respect!”, „Vă mulţumim pentru ziua dedicată Basarabiei” şi „Sunteti singurii care aţi vorbit despre Unire”, aceasta a fost esenţa mesajelor primite pe tot parcursul zilei.

Ediţia specială dedicată zilei de 27 martie se înscrie în seria demersurilor jurnalistice în care, la Digi24 s-a reconstituit istoria şi au fost marcate momente importante: 23 August, 1 Decembrie, 24 Ianuarie.

Discuțiile din emisiunea „Jurnalul de seară” dedicată Basarabiei le puteți urmări în materialele video atașate.

Citiți și:Iadul trăit de românii deportați în Siberia nu poate fi uitat

REPORTAJ. Istoria zbuciumată a Basarabiei

Petre Roman: România a fost avertizată de occidentali să nu ocupe R. Moldova

Actor din filmul „Nuntă în Basarabia”: „Sunt indignat cum e văzut basarabeanul

DIGIVOX. Unirea Basarabiei cu România, pro și contra

SPECIAL BASARABIA. O unire imposibilă: România şi Republica Moldova

SPECIAL. Basarabia, alt nume al Țării Românești

SPECIAL BASARABIA. Rusificarea a dominat epoca sovietică

SPECIAL BASARABIA. URSS a supus Basarabia prin teroare

SPECIAL BASARABIA. Basarabia, provincia cea mai urgisită

SPECIAL BASARABIA. Anul 1940, a doua pierdere a Basarabiei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri