INTERVIU. Principele Radu al României: Dușmanii noștri râd când ne bâlbâim la construcția de autostrăzi

Data publicării:
radu duda

Întrebat de Iuliana Ciugulea dacă România are dușmani, principele Radu a răspuns, foarte convins, că da și a completat că „toată lumea are dușmani”.

El i-a explicat Iulianei Ciugulea - nedumerită de ce cineva ne-ar putea dușmăni pe noi - că așa arată securitatea națională, așa arată lupta de influențe. „Când o țară e puternică, există o presiune dimprejur care începe să se facă simțită. Când suntem slabi e fericirea celor care ne vor slabi, când începem să ne întărim sau să ne mărim, creăm anxietate în jur, așa se întâmplă cu oricare...”

Totuși, principele Radu a precizat: „Acum stau foarte liniștiți dușmanii. E perfect. Stau calmi și uneori se și amuză de cât de originali suntem”, a spus Alteța sa Regală, îndepărtând orice idee de întărire a statului român.

„Asta e ABC-ul, atunci când înveți despre securitate națională, nu neapărat în domeniul artei militare (...) Eu cred că cineva care ajunge într-o poziție cât de cât importantă, de răspundere centrală, ar trebui să aibă obligatoriu noțiunile de acest fel, pentru că și aceasta e o știință, dacă nu cumva e chiar o artă și nu se poate dobândi prin ureche, trebuie să fii neapărat cunoscător”, a explicat Alteța sa.

Criza economică n-ar fi trebuit să se simtă în țări precum România

Criza instituțională și criza morală, din păcate, au adâncit criza economică, fiindcă în anumite părți din societatea lumii criza economică n-ar fi avut trecere, n-ar fi avut spor, consideră principele Radu. El a explicat că există țări - cum e România sau altele, de mărime medie, și unele chiar mai mici - care, în mod normal, datorită întârziatei dezvoltări, asupra loc criza economică ar fi trebuit să aibă mai puțin efect. „Dacă a avut mai mult (efect – n.r.) și criza s-a și prelungit este și din cauza acestor slăbiciuni instituționale. Instituționalismul (...) e ca o coloană vertebrală. Societatea este corpul și coloana vertebrală e șirul instituțiilor, care trebuie să fie solide și bine ramificate. Dacă ele arată ca un burete, nu mai stă în picioare corpul”, a punctat principele Radu.

Pe durata interviului, principele a subliniat în mod repetat că eroarea societății contemporane – nu numai a celei românești – este că a confundat libertatea cu democrația.

Alteța sa a criticat și elita politică din România, spunând că a rămas în urma societății și că, dacă elitele ar vrea, monarhia ar putea reveni în România în câteva luni.

România nu are discurs de politică externă coerent. N-ar avea nici de ce să aibă

Principele Radu mai crede că România nu are un discurs de politică externă coerent. „Mai cred că e un cerc vicios, nici discursul nu este convingător, fiindcă (purtătorii de mesaj) sunt descurajați și umiliți, iar România lui 2013 nu este o țară în care competentul este încurajat, mai ales instituțional. În al doilea rând, nu au fondurile cu care să o facă, diplomația și armata nu se poate face gratis”, a adăugat principele Radu.

Pe de altă parte, Alteța sa spune că „România nu are de ce să aibă voce externă”, pentru că nu reprezintă mare lucru. „Suntem o țară din UE care încă primește lecții, suntem a șaptea țară din UE, dar ne comportăm ca și cum am fi a 27-a. La capacitatea umană și suprafață, ar trebui să fim a șaptea putere, e locul în care se poate întâmpla ceva”, a spus principele, convins că „singurul care vine cu o voce constantă pe plan extern e Majestatea sa”. De altfel, în viziunea principelui Radu, România este în continuare un copil orfan, întrucât „coroana ei se află încă în exil”.

Regele Mihai, văzut din familie

Principele Radu a vorbit și despre regele Mihai, căruia i-a schițat un adevărat portret. „Regele te îmbrățișează de multe ori din ochi, fără să miște mâinile”, a spus principele. Evocând moartea lui Eugen Ionescu, principele a spus că, în cazul regelui, marile dureri sunt mute și cu mult mai intense. „În plus, ce a avut întotdeauna a fost acea naturalețe cu care a făcut marile gesturi istorice sau micul gest de a culege o floare și de a o da reginei”, a mărturisit principele.

El a amintit și câteva momente-cheie din existența lui Mihai I, între care cel al întâlnirii cu Hitler, când „a trebuit să meargă la 20 de ani și să se uite în ochii lui”. „Când l-m intrebat ce ar putea să-mi spună de prânzul sinistru de la Berlin, regele mi-a spus: avea o privire de sticlă teribil de bolnavă, bizară”, a dezvăluit principele.

Despre momentul în care Petru Groza și Gheorghiu Dej au venit cu actul de abdicare, principele Radu spune că regele este în continuare „mirat cum oamenii pot ajunge să se coboare atât de mult” și nici astăzi nu înțelege de ce acei oameni s-au coborât atât de mult.

Ce alte dezvăluiri a mai făcut principele Radu la Digi24 puteți afla urmărind integral în materialul video atașat interviul acordat Iulianei Ciugulea de Alteța sa Regală, Principele Radu.

Citiți și: EXCLUSIV. Principesa  Margareta: Oamenii nu citesc. Trebuie să facem cunoscută istoria noastră cum putem

Mai multe materiale despre regalitate, difuzate de Digi24 în cadrul campaniei dedicate zilei de 10 Mai, puteți citi și viziona AICI.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri