A DOUA VIAȚĂ. Dr. Ioana Roșca a adus la standarde internaționale secția de neonatologie de la maternitatea Giulești

Data publicării:
medic

16 august 2010, maternitatea Giuleşti. Şase bebeluşi au murit şi cinci au fost grav răniţi în cea mai mare tragedie dintr-un spital românesc. Au urmat demisii, condamnări şi despăgubiri în valoare de patru milioane de euro pentru familiile copiilor.

Uimitor, la 5 ani de la incendiu, etajul doi al maternităţii arată ca o clinică privată. Primăria a renovat totul imediat după nenorocire, dar lipsa cadrelor medicale rămânea o mare problemă.

Am facut memorandum, am trimis la minister, am fost ajutată de dr. Arafat. I-am spus: asta este situația, eu sunt după incendiu, ce fac? Am 45-49% medici angajați din cât ar trebui să am”, spune dr. Ioana Roşca, şefa secţiei de neonatologie de la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sârbu”.

De cinci ani, Ioana Roşca conduce secţia de neonatologie. Îşi aminteşte şi acum ziua în care s-a produs dezastrul.

Cu doamna asistentă Florentina Cârstea am mutat toți acei copii în incubatoare închise și cred că trei din ei trăiesc, din cei care erau pe mese radiante”, își amintește medicul.

În plus, fără să ştie ce va urma, a externat 15 copii într-o singură zi, ceea ce nu se întâmpla aproape niciodată. La câteva ore după ce a ieşit din tură, s-a întamplat tragedia. „Am fost sunată de colegii de gardă și am venit, aici am fost cel putin 10 medici neonatologi și noi am reanimat acești copii, au fost cel puțin zece asistente care ne-au ajutat”, povestește dr. Ioana Roşca.

După incendiu, dezamăgită de tot şi întristată, Ioana Roşca a acceptat oferta unui spital din Anglia. Era hotărâtă să nu mai lucreze în sistemul medical românesc. Însă chiar înainte să plece, i-a fost propusă funcţia de şef de secţie la maternitatea Giuleşti, care urma să fie redeschisă. A acceptat, deşi ştia că nu-i va fi deloc uşor.

750 de grame la naștere și puține șanse de supraviețuire

La naştere, Tudor avea 750 de grame. Deşi avea extrem de puţine şanse de supravieţuire, Ioana Roşca a făcut totul ca să îl salveze pe Tudor. Starea lui era atât de gravă încât chiar dacă ar fi trăit, ar fi fost toată viaţa dependent de ajutorul părinţilor. Cu toate acestea, baieţelul are acum trei ani şi jumătate şi este perfect sănătos.

Pentru mine, doamna Roșca a fost, în momentul respectiv, cel mai mare ajutor pe care îl puteam primi de la un om”, spune Oana Miron, mama lui Tudor.

Mulţi părinţi şi bunici o au în gând în fiecare seară pe doctoriţa Roşca, iar copiii o vizitează mereu.  Ioana împlineşte luna viitoare 7 ani. Este un copil normal tot datorită doamnei doctor. Avea mai puţin de un kilogram la naştere. A fost ţinută în incubator aproape 3 luni. „Doamna doctor Ioana Roșca ne-a fost întotdeauna alături, în primul rând omenește, pentru că eu, ca mamă, eram absolut disperată”, își amintește Anca Dumitrescu, mama Ioanei.

Pentru doamna doctor aceste cuvinte sunt prea mari şi spune că meritul nu este doar al ei. „Chiar dacă astăzi mai mult am apărut eu, vreau să specific că e o muncă în echipă. 24 de ore din 24, acești copii au nevoie de noi”, afirmă dr. Ioana Roşca.

În România, zece la sută dintre copii se nasc înainte de termen, iar numărul lor creşte de la an la an. Cu toate acestea, a fost nevoie de o tragedie pentru ca una dintre cele mai importante maternităţi din ţară să aibă standarde internaţionale.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri