A doua viață | Dumitru Mohan, neurochirurgul pasionat de tâmplărie

Data publicării:
mohan captura 1

În atelierul de tâmplărie al domnului Dumitru Mohan, lemnul prinde viaţă sub formă de obiecte de decor, scaune sau foişoare.

„Este o sculă care se potriveşte cu o sculă din neurochirurgie. Comparaţia este un pic deplasată. În neurochirurgie se numeşte trepan, cu care perforezi cutia craniană, şi la dulgher este corbă, cu care dau gaura în lemn sau în uşă”, povestește prof. dr. Dumitru Mohan, neurochirurg la Spitalul Judeţean Oradea.

Tâmplarul talentat are de fapt vocaţie de medic. Dumitru Mohan este neurochirurg și în sala de operaţie înlocuieşte dalta cu bisturiul. Cu mare precizie şi fineţe, profesorul Mohan operează cele mai grave tumori pe creier şi respectă cu sfinţenie crezul său de-o viaţă: acela de a face bine.

Tu trebuie să respecţi creierul! Dacă îl apeşi prea tare, ai operat bolnavul, l-ai rezolvat, dar nu se mai trezeşte, iar dacă se trezeşte, se trezeşte cu sechele!”, spune prof. dr. Dumitru Mohan

Profesorul Dumitru Mohan a pus bazele secţiei de neurochirurgie de la Spitalul Judeţean din Oradea în anul 1984. În cei peste 30 de ani de activitate, a salvat nenumărate vieţi.

Eva are 33 de ani şi în urmă cu 29 de ani a ajuns la spital după ce a fost lovită cu o piatră în cap. A stat în comă două săptămâni şi a avut nevoie de intervenţie chirurgicală.

După ce m-am trezit din comă nu am cunoscut pe nimeni. Nici casa, nici familia, pe nimeni. Mulţumesc lui domnul dr. Mohan că m-a operat şi m-a salvat să rămân în viaţă, să nu mor”, povestește Eva Bornemissza.

Pacienţii ajung la profesor cu tumori grave pe creier sau coloană, dar şi cu obiecte înfipte în cap. De când este medic, doctorul Dumitru Mohan colecţionează tumori de diverse forme şi mărimi, dar şi obiectele pe care le-a extirpat de la pacienţi. Ideea a preluat-o de la mentorul său, profesorul Constantin Arseni, fondatorul şcolii româneşti de neurochirurgie. Vrea ca studenţii săi să înveţe din materialul didactic adunat de el.

Treptat am adunat tumori, una câte una. Nu toate. Unele nu le pot scoate în întregime, pentru că trebuie tăiate sau aspirate. Cea mai mare este cea de acolo de jos. Dublă. Un lob frontal bilateral”, spune profesorul.

Biroul său care arată ca un muzeu este dovada intervenţiilor la limită realizate cu profesionalism.

Cea mai mare satisfacţie profesională ţi-o acordă bolnavul. Să vezi că ai scos un bolnav din comă”, spune prof. dr. Dumitru Mohan.

Tâmplarul neurochirurg modelează creierele pacienţilor cu priceperea a zeci de ani de muncă. Iar mulţumită lui, mii de oameni trăiesc acum a doua viaţă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...