A DOUA VIAȚĂ. Medicul care a făcut prima intervenție pe inimă cu laser din România

Data publicării:
a doua viata grigore tinica

 

„Muzica te calmează şi poate îţi şi deschide un pic capacitatea de gândire, capacitatea de creaţie. Intervenţia chirurgicală este de fiecare dată şi o creaţie, în afară de o mare rutină are şi multe elemente de creaţie”, a spus prof. univ. Grigore Tinică, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare Iaşi.

Un chirurg are nevoie de armonie deplină în sala de operaţie pentru a face o inimă bolnavă să funcţioneze din nou. Pe lângă propria îndemânare şi ajutorul echipei, aliatul medicului Grigore Tinică este muzica.

Operaţia e o artă! Sala trăieşte, sala respiră, sala de operaţie e ca un organism viu. Şi în acest organism viu, toţi cei care participă la intervenția chirurgicală ar trebui să... existe, să trăiască într-un unison, şi muzica oarecum ne apropie”, spune medicul.

Profesorul Grigore Tinică a venit în România din Republica Moldova în anul 1990. După ce a operat timp de 10 ani la Spitalul Clinic de Urgenţă Fundeni din Bucureşti s-a mutat la Iaşi pentru a pune bazele singurului Institut de Boli Cardiovasculare din Moldova. Acesta deserveşte acum o populaţie de cinci milioane de locuitori. Înainte, pacienţii erau obligaţi să meargă pentru operaţii la Bucureşti sau în spitalele din vestul ţării.

În prezent, în clinica de chirurgie cardiovasculară din Iaşi se fac în medie 3-4 operaţii pe zi, ceea ce înseamnă aproximativ 15% din totalul intervenţiilor realizate la nivel naţional.

Aici, în această zonă, nu există niciun element de chirurgie cardiovasculară. Noi am făcut un salt de la anii 50 la anii 90 în cardiologie”, spune prof. univ. Grigore Tinică.

Au urmat zeci de premiere medicale, apreciate la nivel naţional. Şi tot la Iaşi s-a realizat şi prima intervenţie cu laser pe cord din România. Chiar dacă ambiţia medicului Tinică a fost primită iniţial cu reticenţă chiar de către unii colegi.

„Era scris în foaia sau în biletul de trimitere "Se va adresa unei clinici de chirurgie cardiovasculară". Formularea asta o am… şi mi se părea amuzantă, de altfel, "unei clinici de chirurgie cardiovasculară", când în zona era numai una singură”, spune medicul.

Dorin Baba este unul dintre pacienţii salvaţi de Grigore Tinică. I s-a făcut rău în autobuz şi a coborât la prima staţie, unde întâmplător era Institutul de Chirurgie Cardiovasculară, pe atunci un simplu centru. Nu uită momentul în care s-a întâlnit cu chirurgul care făcuse prima operaţie pe cord la Iaşi şi căruia era pregătit să îi încredinţeze viaţa.

A venit să mă vadă în reanimare. Şi a stat dânsul, a meditat un pic şi mi-a spus: "Încercăm, numai că şansele sunt 50-50"”, povestește Dorin Baba.

Dorin Baba se numără astăzi printre pacienţii care au primit a doua şansă la viaţă datorită profesorului Grigore Tinică. Deşi poate părea paradoxal, doctorul de inimi crede că, în realitate, bolnavii sunt cei care îl salvează pe el.

M-am monitorizat singur să văd activitatea cardiacă în decursul a 24 de ore. Înainte de operaţie şi după operaţie aveam tahicardie, iar în timpul intervenţiei chirurgicale era aşa un platou de linişte al aparatului cardiovascular, ceea ce înseamnă că şi emoţional am avut o stare de pace şi linişte”, spune medicul. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri