A DOUA VIAȚĂ. Medicul care luptă pentru înfiinţarea unei clinici de stat pentru tratarea bolilor de nutriţie

Data publicării:
ochi - GettyImages - 24 iulie 2015

O adolescentă a ajuns piele şi os în numai trei luni. A slăbit 15 kilograme şi continuă să se înfometeze. „Chiar dacă vedeam că cântarul arăta un anumit număr de kilograme, eu credeam că trebuie mai mult, că nu arăt, că sunt grasă”, povestește tânăra.

Mama fetei a convins-o într-un final că are nevoie de ajutor. După mai multe consultaţii la diferiţi medici, adolescenta a primit diagnosticul: anorexie nervoasă.

Dr. Laura Mateescu, medic primar psihiatrie pediatrică la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Alexandru Obregia” este de părere că „nu este o problemă a alimentaţiei. Alimentaţia este masca, este vârful icebergului!”

Iar doctorul Corina Ciobanu, medic primar neuropsihiatrie infantilă, la același spital, spune că „tratamentul este complex", iar după efeczuarea acestuia pacienta trebuie să rămână sub observaţie în următorii trei ani.

Salvarea adolescentei a venit de la doctorul Corina Ciobanu, care se dedică trup şi suflet pacientelor sale. Pe lângă consultaţii, organizează regulat întâlniri cu părinţii şi copiii care trec sau au trecut prin astfel de încercări.

Lili Săndescu, cofondator al Asociaţiei pentru Prevenirea şi Tratarea Bolilor de Alimentaţie spune că „boala izolează, oamenilor le este teamă să iasă din carapacea lor şi e nevoie de multă încurajare să facă asta.”

Familia Săndescu a simţit acest lucru pe propria piele. În urmă cu şase ani au umblat din spital în spital cu fiica lor până să afle de ce suferă. „Am fost la medic de familie, la un al doilea medic de familie, la un medic nutriţionist, la un al doilea medic nutriţionist, la endocrinolog, la un al treilea medic de familie la un moment dat şi apoi la doamna dr. Ciobanu”, a mai adaugat Lili Săndescu.

În România nu există centre de stat specializate pentru tulburările de nutriţie. Persoanele cu anorexie şi bulimie trebuie să meargă la spitalele de psihiatrie. Multe le evită sau nu spun nimănui prin ce trec, de ruşine.

Speranţa multor pacienţi este Corina Ciobanu şi asociaţia pe care o conduce împreună cu soţii Săndescu. Cu toţii vor să strângă bani pentru a înfiinţa primul centru din România specializat în tulburările de alimentaţie, unde bolnavii să fie tratați gratuit.

Avem un proiect pe care l-am aplicat de două ori, însă din păcate s-a oprit într-o fază incipientă. Încă este considerată un moft, un capriciu şi nu de puţine ori am auzit spunându-se: Dă-i o bătaie bună şi atunci va mânca!”, a spus dr. Ciobanu

Dacă la începutul anilor 90, doctorul Ciobanu diagnostica cel mult două persoane cu tulburări de alimentaţie pe an, astăzi situaţia este îngrijorătoare. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în România sunt în jur de 400.000 de persoane cu tulburări de alimentaţie, nediagnosticate încă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri