A doua viaţă: Medicul care operează bebeluși aflați în uter

Data publicării:
doctor Hadi Rahimian crop

Vlad are doar două săptămâni. Până de curând a fost atent monitorizat într-un incubator. Mama lui l-a luat în braţe pentru prima dată la două săptămâni de la naștere.

Încă dinainte să vină pe lume, Vlad a fost diagnosticat cu hidrotorax, adică o acumulare anormală de lichid între plămân şi cutia toracică. În plus, avea şi formaţiuni tumorale.

„Nu mai exista spaţiu pentru ca plămânul să se poată dezvolta”, spune Mariana Sorina Cauneac, mama lui Vlad.

Practic, exista riscul ca viaţa lui să se termine înainte să înceapă. Singura lui şansă era o operaţie care trebuia făcută în burta mamei.

„Am căutat pe internet şi l-am găsit pe domnul doctor Rahimian care făcuse în 2012 o intervenţie în premieră în România şi am sperat că se poate face şi la noi, fără să plecăm din ţară”, povestește mama bebelușului.

Vlad este un bebeluş că oricare altul mulţumită doctorului Hadi Rahimian. Acesta este primul medic român care a realizat o operaţie intrauterină în România.

„Am avut o pacientă cu vreo 10-15 ani în urmă care a avut incompatibilitate de RH şi nimeni nu putea să îi facă o transfuzie intrauterină. Şi atunci m-am gândit că e inadmisibil să fii într-o ţară în Uniunea Europeană şi să nu fim în stare să facem o intervenţie simplă”, spune doctorul Hadi Rahimian, medic primar obstetrică-ginecologie.

Au urmat intervenţii din ce în ce mai complicate, multe dintre ele în premieră naţională. Astăzi, doctorul Rahimian este unul dintre puţinii specialişti în chirurgie fetală din România. La el ajung cele mai complicate cazuri din ţară, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul Marianei Cauneac.

„Nu există fericire mai mare în viaţă decât să îţi ţii propriul copil în braţe şi să simţi că de acum încolo îl poţi proteja cumva. Îl poţi îndruma cumva”, mărturisește mama lui Vlad.

Zecile de cazuri operate cu succes până acum nu sunt doar meritul său, spune doctorul Rahimian.

„Lucrurile medicale se fac în echipă. Tu singur nu poţi să faci nimic dacă nu ai o echipă în spate. Sau în faţă. Deci în spatele lucrurilor nu sunt numai eu. E o echipă de anestezişti, neonatologi, ginecologi, care mă ajută”, explică medicul Hadi Rahimian.

Sunt mult mai sensibili, mult mai fragili. Toţi copiii sunt preţioşi, nu există unul mai preţios, dar din punct de vedere medical, copilul care a avut şansa să aibă viaţă până la final trebuie să îl ajuţi să rămână viu. Și, atunci, prin asta devin nu neapărat mai preţioşi, cât mai sensibili. Deci la ei te uiţi cu patru ochi, nu cu doi ochi”, spune doctor Mihaela Scheiner, medic primar neonatolog.

A fost foarte greu, cred că doamna Scheiner a fost aşa, un înger pentru noi şi domnul doctor Rahimian. Nu cred că va ajunge această viaţă să le putem mulţumi pentru noi şi pentru copilul nostru”, mai spune Mariana Cauneac.

Pentru ca toate poveştile să se termine cu bine nu este suficient doar efortul echipei medicale.

Trebuie să fie ceva mai mult. Care este, dacă vreţi, nu ştiu dacă e vorbă mare, dragoste între doctor şi pacient. Să faci lucrul pe care îl faci cu responsabilitate, respecţi legea, dar deasupra pui ceea ce se numeşte suflet. Aia e sarea şi piperul! Dragostea asta pentru pacientă, pentru ce faci tu. Să respecţi pacienta, legea, să te respecţi pe tine şi meseria pe care o faci. Dacă faci totul numai legal şi distanţat, poate că dă rezultat, dar nu e acelaşi lucru. Poate să nu meargă cum te aştepţi şi asta e foarte important, cel puţin pentru mine”, a mai spus medicul Hadi Rahimian.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri