A DOUA VIAȚĂ. Profesorul Horațiu Suciu, doctorul inimilor de copii

Data publicării:
prof

Într-un bloc operator de la Institutul pentru Boli Cardiovasculare din Târgu Mureş, un bebeluş de numai 14 zile duce bătălia vieţii sale: este operat pe cord deschis. Se află pe mâini bune. Îl operează profesorul Horaţiu Suciu, şeful clinicii. Cei care îl cunosc îi spun simplu: doctorul inimilor de copii.

În centrul nostru este o intervenţie de rutină. Operăm nou-născuţi practic în fiecare săptămână, pentru că suntem deocamdată singurul centru naţional unde se pot face aceste intervenţii pe nou-născuţi”, spune prof. dr. Horaţiu Suciu, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din Institutul pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş.

În fiecare an, în ţara noastră vin pe lume aproximativ 1.000 de bebeluşi care suferă de malformaţii cardiace. Iar la Târgu Mureş pot fi operaţi doar 250. Restul, fie sunt amânaţi, fie reuşesc să plece la clinicile din străinătate.

Nu poţi să operezi într-o sală sau în două săli de operaţie toţi bolnavii din România”, adaugă prof. dr. Horaţiu Suciu.

Pentru ca toţi bebeluşii să poată fi salvaţi, ar trebui să existe încă cel puţin trei asemenea centre. Medicii de la institut fac operaţii de mai bine de 10 ani şi fiecare caz este tratat cu maximă atenţie.

Au fost copii pe care îi cunoaşteam dinainte de operaţie şi în momentele grele intraoperator simţi altceva, pentru că eşti ataşat emoţional de copil, îl cunoşti, inima încearcă să meargă înaintea logicii, înaintea gândirii, dar te redresezi şi faci ceea ce trebuie făcut”, spune Valentin Stroie, medic rezident.

Marja de eroare este zero. Practic o intervenţie chirurgicală cardiacă nu îţi lasă loc de greşeală. Aici nu se greşeşte de mai multe ori”, spune prof. dr. Horaţiu Suciu.

După aproape patru ore, operaţia se încheie cu succes!

Copilul nostru a fost pe mâini bune datorită dansului să sperăm că o să aibă şansă să trăiască frumos să fie alături de noi cât o să putem noi să trăim şi ne bucurăm că sunt oameni că dansul în această ţară şi ne bucurăm că nu ne părăsesc toţi medicii buni”, spune Simona Cimbrea, din Craiova.

„A salva viaţa copiilor este cred că cel mai frumos lucru dar este şi o muncă plină de responsabilitate”, subliniază şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din Institutul pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş.

Horaţiu Suciu, primul medic român care a realizat un implant de inimă artificială

Profesorul Suciu nu ajunge doar la inimile nou-născuţilor. La începutul acestui an a realizat primul implant de inimă artificială din ţară noastră.

Există o grupă mare de pacienţi care au şanse reduse la a primi o inimă. Fie din cauza vârstei, fie din cauza unui grup sangvin rar, pentru aceşti pacienţi există o alternativă”, spune prof. dr. Horaţiu Suciu.

A fost vorba mai exact de introducerea unei pompe în inima pacientului care să preia sângele pe care să îl introducă în aorta. După mai multe luni, pacientul a fost externat. Iar astăzi duce o viaţă normală.

„Ăsta a fost norocul meu şi o să am noroc în continuare! Că dacă nu îmi punea pompă asta în inimă, cum îi spune inima artificială, eu mă uscăm pe picioare”, spune Radu Curcă, pacient.

Înainte de operaţie stăteam cu frică în spate şi eu şi el. Se simţea rău, acum este bine, se joacă cu cea mică, o duce la grădi, o aduce înapoi”, spune Claudia Curcă, soţia pacientului.

Inima artificială este una temporară. Radu Curcă speră într-o zi să poată face un transplant de inimă. Până atunci poartă un set de baterii pe care le schimbă la fiecare șase ore. Este însă recunoscător că poate trăi fiecare zi lângă cei pe care îi iubeşte.

După operaţie, când l-am văzut pe domnul doctor, direct la el am sărit, dar m-au ţinut asistenta, ce faci, cu furtune... de bucurie”, povestește bărbatul.

„Ne bucurăm când un pacient la sfârşit vine pe picioare şi îţi strânge mâna şi e fericit, e cea mai mare satisfacţie, se uită toate nopţile nedormite şi celelalte ore state în picioare”, spune prof. dr. Horaţiu Suciu.

Horaţiu Suciu este de multe ori ultima speranţă pentru sute de pacienţi care ajung la Institutul de Boli Cardiovasculare din Târgu Mureş. În fiecare zi, profesorul Suciu reuşeşte să ajungă la inima copiilor şi să le ofere a doua viaţă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri