A DOUA VIAȚĂ. Profesorul Ostin Mungiu, medicul care alină durerea

Data publicării:
medic profesor doctor mungiu - captura

Profesorul Ostin Mungiu, tatăl regizorului Cristian Mungiu, este o somitate a lumii medicale româneşti. De aproape 50 de ani alină durerea bolnavilor. Se ocupă cu studiul şi terapia durerii, iar datorită lui această disciplină se învaţă la facultăţile de medicină din ţară. Profesorul conduce de mai bine de 20 de ani laboratorul central de testare a medicamentelor din cadrul Centrului de Studiu şi Terapie a Durerii din Iaşi. Aici se testează substanţele care intră în componenţa medicamentelor.

„Medicamentele pot fi rezultatul a două acţiuni: descoperire. S-a descoperit că în opiu este morfină. Deci aceea a fost o descoperire. Sau invenţie. Invenţie e când facem o descoperire care nu este în natură”, spune profesorul Ostin Mungiu.

De ce mă ocup de durere? Mă ocup de durere pentru că... de la început aş vrea să va spun că în România există multă durere insuficient sau prost tratată. Deşi se vorbeşte din vârful buzelor de binele pacientului, foarte mulţi pacienţi nu au parte de acest bine care ar fi alinarea durerii”, a adăugat profesorul Mungiu.

Ostin Mungiu este cel care a introdus termenul de „algeziologie” în limba română, iar mai apoi aceasta a devenit şi disciplină de studiu la facultatea de medicină din Iaşi. Asta pentru că prea puţini medici sunt preocupaţi de tratarea durerii.

Pentru a-i face pe doctori să conştientizeze cât de important este să trateze durerea unui pacient, profesorul Mungiu a coordonat în anul 2002 singurul Tratat de Algeziologie din România, iar în 2005 a elaborat Legea opioizilor în scopuri medicale. Mai exact, a reglementat folosirea morfinei. Printre teste, conferinţe în toată lumea şi cursuri la facultate, profesorul Ostin Mungiu îşi face timp şi pentru pacienţi.

Profesorul Mungiu spune că „trebuie să abordezi pacientul cu gândul că aceeaşi suferinţă s-ar putea să o ai şi tu. Ăsta e singurul gând care creează o punte şi există oameni care vibrează în felul ăsta şi eu sunt unul din ei. Eu resimt în corpul meu suferinţa celui care iese în faţa mea, o resimt fizic.”

Profesorul Mungiu se mândreşte cu miile de elevi pe care i-a învăţat meserie, dar mai ales cu cei doi copii, Alina Pippidi şi Cristian Mungiu.

„Ca părinte sunt fericit, ăsta e cuvântul, împlinit este prea puţin, ca bunic, nu mai spun că bunicesc cu mare plăcere şi în rest ce să îmi doresc mai mult... Atât a vrut Dumnezeu să mă ţină pe picioare, să fiu de folos. Sunt fericit când pacienții îmi scriu scrisori de mulţumire”, spune el.

Profesorul Ostin Mungiu se descrie ca fiind un bătrân de viitor. În ciuda vârstei, are în plan o mulţime de proiecte, toate în slujba oamenilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Un artist din Franța a devenit prima persoană care a călătorit într-o mașină zburătoare: „A fost o experiență...
Digi Animal World
Un aligator a adormit sub un avion al Forțelor Aeriene din Florida. Momentul când reptila este evacuată de pe...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...