Antreprenoriatul cu jumătate de normă - trei idei de afaceri

Data publicării:
afaceri

Pasionat de cărţi şi de lumea digitală, Radu Apostoae şi-a investit economiile într-o idee îndrăzneaţă pentru România anului 2010. A deschis o librărie care vinde cărţi electronice, o afacere pentru care a cheltuit până acum peste 30 de mii de euro.

Radu Apostoae: „Ne doream demult să începem o afacere - eu împreună cu un prieten şi cu soţia - căutam ceva interesant, mai ales în domeniul digital, nu voiam să fim patroni de covrigărie. Poate e şi o saturaţie. La serviciu te saturi de ce faci, vrei să mai încerci şi altceva”.

Iniţial, Radu se gândea că, în doi ani, afacerea va creşte suficient de mult încât să poată să-şi permită să renunţe de tot la jobul din IT.

Radu Apostoae: „Am vrut să jucăm cât mai sigur, să încercăm să menţinem un venit relativ constant şi din care să putem să finanţăm o afacere, dar în acelaşi timp să asigurăm o creştere paralelă pentru afacerea cu pricina, urmând la un moment dat să înlocuiască jobul principal”.

Planul iniţial n-a prea mers. A venit criza, iar piaţa de cărţi digitale n-a luat suficient avânt. Deocamdată, Radu rămâne antreprenor doar în timpul liber.

Şi Georgiana Radu îşi împarte timpul între jobul de bază - într-o agenţie de publicitate - şi o afacere cu cosmetice naturale pornită pe cont propriu în urmă cu doi ani.

Ideea i-a venit în timpul unei călătorii în Sri Lanka, unde a dat peste nişte ingrediente exotice, pe care le foloseşte acum la preparea de creme, seruri şi uleiuri.

O afacere născută din pasiunea pentru flori are Otilia Caloian. În 2010, când în România se simţea din plin criza economică, Otilia a riscat economiile familiei şi a renunţat la serviciu pentru a-şi deschide o florărie online.

Otilia Caloian: „Nu credeam că voi renunţa la presă, credeam că voi putea să fac în acelaşi timp şi presă şi partea de business, lucru pe care nu am putut să-l fac”.

Afacerea cu flori s-a dezvoltat, aşa că acum Otilia are patru angajaţi permanenţi - doi florari angajaţi şi doi curieri. Lucrează cot la cot cu ei.

Ziua nu se termină până nu sunt verificate toate comenzile care vor fi livrate a doua zi. Şi soţul Otiliei este implicat în afacerea cu flori, care s-a extins acum doi ani şi cu o agenţie de organizare de evenimente.

În România, antreprenoriatul cu jumătate de normă e o tentaţie tot mai mare. Dar fără finanţare de la bănci, rămâne de multe ori doar tentaţie. În Occident, antreprenoriatul cu jumătate de normă este încurajat chiar de marile corporaţii. Google, de exemplu, caută angajaţi cu spirit antreprenorial, pe care-i lasă să folosească resursele companiei pentru a-şi pune în practică ideile. Angajaţii Google pot folosi 20 la sută din timpul de lucru pentru dezvoltarea propriilor proiecte. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri