GENERAȚIA X | Alin Fumurescu, politologul care a lucrat la o fabrică de ciorapi

Data publicării:
alin fumurescu

Iată ce a povestit Alin Fumurescu într-un interviu acordat Digi24:

„Eram la un masterat în Franţa şi după întoarcere am găsit un plic de la Departamentul de Stat al SUA, felicitări, aţi câştigat la Loteria vizelor. Cum nu jucasem niciodată la Loteria vizelor, am crezut că e ceva schemă şi nu am băgat în seamă. Peste câteva săptămâni m-am întâlnit cu un prieten ce mi-a spus: eu ţi-am pus numele! (...) Atunci am zis: Măi, poate e un semn şi să mergem să vedem cum e”.

„Am lucrat la o fabrică de ciorapi, la o chestie de îngrijit bătrânii. Mi-a luat foarte mult timp.. ăsta e un tip.. la început îmi dădeam toate studile, apoi mi-am dat seama că nu e bine şi m-am oprit la liceu. Imediat au venit şi angajările”.

„Există o liberă competiţie în SUA, ceea ce în Europa ar fi de neconceput. (...) În ideea de a preveni nepotismul, unde îţi iei doctoratul nu ai voie să rămâi. Deci trebuie să pleci de acolo. Competiţia e acerbă, e de 200 pe un loc”.

„Am făcut o istorie conceptuală a compromisului pornind de la o întrebare foarte banală: Cine a spus prima dată că politica este arta compromisului?, asumând că eu sunt singurul care nu ştie cine e autorul acestei faimoase replici. Am întrebat profesorii şi toţi spre surprinderea mea au spus nu ştim.

Am o teorie cine a fost autorul, dar partea mai interesantă a fost că în secolul XVII englezii foloseau compromisul ca virtute, iar francezii doar în sens negativ. (...) Ulterior am scris o carte puţin modificată care a fost primită şi publicată la Cambridge University Press, cartea la rândul ei fiind premiată top choice al bibliotecilor americane academice top 25. Staţi să vă traduc. Primele 25 de titluri academice publicate în 2013 în toate domeniile”.


„Generaţia X” este genericul sub care Digi24 vă propune să cunoașteți de-a lungul anului români care și-au făcut un viitor într-o altă țară, alungați de lipsa de șanse de aici. Dezămagiți de calea pe care a luat o România după 1989, mulți și-au făcut bagajele și au plecat spre mai bine.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri