Generația X. Românul care predă lingvistica limbii engleze la University of London

Data publicării:
photo 3

 „Fugi şi după mingile pe care crezi că nu le poţi ajunge. Această frază mi-a rămas întipărită în minte şi m-a determinat într-un fel să fug după mingile pe care am crezut că nu le pot ajunge. Am venit în Londra cu scopul de a studia, de a reuşi în mediul academic, pentru că în România am simţit că mă lovesc de un plafon din cauza faptului că Legea Educaţiei s-a schimbat într-un aşa mod încât m-a împiedicat să mă dezvolt la adevăratul meu potenţial”, spune românul.

Spre exemplu, în 2009 au fost acele tăieri bugetare, 25% pentru toţi profesorii din ţară. Fiind şi soţia profesoară de limba română, ne-a fost foarte greu. Prin urmare, am venit aici. Învăţământul românesc a suferit atât de multe reforme încât a rămas perfect nereformat. Românii poartă acest stigmat oriunde pleacă în lume pe care trebuie să îl învingă oarecum”, adaugă acesta.

Dar am fost surprins foarte plăcut de stilistica englezilor. Spre exemplu, prima întrebare care iese la suprafaţă în conversaţia dintre doi români care nu se cunosc în diaspora este Cât câştigi?. Pentru englezi această întrebare este total... este un lucru abominabil. Dar în ce priveşte discriminarea, nu m-am simţit niciodată discriminat. Pentru mine, succesul înseamnă să fii bun în ceea ce faci, să excelezi în ceea ce faci şi să rămâi în acelaşi timp egal cu tine însuţi. Consider că am reuşit totuşi să realizez ceea ce mi-am propus atunci când am venit aici. Și anume, să fac ceea ce-mi place şi să fiu apreciat la adevărata valoare”, spune Samuel Marușca.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri