Generația X|Digi24. Jurnalistă, avocată, mamă, femeie de afaceri. O româncă din Sibiu a parcurs drumul succesului la Londra

Data publicării:
dana denis-smith

Crede că vei reuşi şi jumătate din drum este deja parcurs”. Un motto pe care Dana l-a avut încă din adolescenţă şi care i-a deschis uşi atunci când a avut nevoie.

Dana Denis-Smith, fondator Obelisk Legal Support: Viitorul meu înainte de decembrie '89 era acela de electrotehnician.

Acesta era specializarea liceului din Agnita, unde a învăţat Dana, după ce a refuzat să urmeze o şcoală de asistente medicale, aşa cum îşi dorea mama ei. Viitorul i-a rezervat altceva.

Dana Denis-Smith, fondator Obelisk Legal Support: Am plecat din România în 1995... după ce am terminat liceul. Aveam 20 de ani. La 20 de ani, pentru mine cerul nu avea limite.

A plecat la Londra, cu o bursă de jurnalism oferită de Reuters, deşi nu făcuse studii de profil şi scrisese doar pentru un ziar local din Sibiu. Dar cineva a avut încredere că Dana are pontenţial şi că va ajunge departe. Tânăra nu a avut doar potenţial, a avut o viziune.

Dana Denis-Smith, fondator Obelisk Legal Support: Mi-am dat seama că scena este Londra pentru mine. Venisem să înţeleg cum funcţionează lumea mai mare decât România.

Şi, ca să înţeleagă totul perfect şi să se manifeste în consecinţă, Dana s-a înscris la London School of Economics în 1997, la cursul de relaţii internaţionale. Apoi a făcut studii de economie politică şi aşa şi-a dat seama că nu mai vrea jurnalism. A trecut de la presă la avocatură. A apelat la cele mai mari firme din City şi a obţinut finanţare pentru studii.

Dana Denis-Smith, fondator Obelisk Legal Support: Prima mea zi la cursul de drept pe care am început să-l fac la seral, pentru că lucram la The Economist, a fost pe 11.09.2001. A fost o zi istorică, pentru că sunt zile din astea în care îţi dai seama că ai fi preferat să fii ziarist, că trebuia să fii la faţa locului, undeva în New York şi nu la şcoala de drept.

Din 2005, a început efectiv munca de avocat în centrul financiar al Londrei. La 30 de ani, Dana păşea pe scena marilor companii şi ştia clar că, în viitorul nu foarte îndepărtat, nu va mai fi angajat, ci angajator. Şi-a deschis propria afacere în 2007: o firmă specializată în consultanţă pentru investitorii străini care ajungeau în ţări aflate în dezvoltare, precum România.

Dana Denis-Smith, fondator Obelisk Legal Support: N-a fost uşor, pentru că nimic nu e uşor. Dar, comparativ cu părinţii mei care au avut o viaţă mult mai grea. Adică, au mers la o fabrică neîncălzită la ora cinci dimineaţa, după ce probabil, mă gândesc, cu trei copii sub cinci ani nu au dormit aproape deloc, şi au funcţionat în frig şi într-un mediu mizer. Nu pot să mă plâng.

Trei ani mai târziu, în plină criză economică, Dana a lansat pe piaţă Obelisk, o companie care a crescut spectaculos în doar câţiva ani şi a ajuns acum la un profit anual de 400%. Obelisk a profitat de o nişă neocupată pe piaţa afacerilor. E o companie pentru avocaţii care vor să muncească, dar să fie şi alături de familie şi să-şi poată creşte copiii.

Dana Denis-Smith, fondator Obelisk Legal Support: Căutam avocaţi care voiau să lucreze în modelul acesta nou, care erau foarte demoralizaţi că sunt doar o mamă şi nimeni nu mă vrea, că nu pot să mai contribui pentru că nimeni nu o să aibă flexibilitatea de care am eu nevoie să-mi cresc familia.

Dana a înţeles că munca şi familia nu trebuie să se excludă şi a convins marile firme londoneze să accepte un program flexibil pentru avocaţii care le reprezintă. Firma ei intermediază colaborările, iar clienţii sunt din ce în ce mai numeroşi. Dana pune în practică ceea ce promovează în materie de carieră şi familie. Biroul în care lucrează alături de angajaţii ei arată ca o sufragerie primitoare. E la etajul al treilea al unei clădiri din City, unde nu simţi deloc presiunea corporatistă atât de comună zgârie-norilor din sticlă care formează cartierul financiar al Londrei.

Julia Greacen, angajat Obelisk Legal Support: Dana e foarte înţelegătoare. Are multe idei, multă energie pe care o aduce aici şi strânge laolaltă echipa. Ne motivează mult ca să gândim dincolo de stereotipuri.

Dana nu e doar o femeie de afaceri care inspiră. E şi mamă. Are o fetiţă de patru ani şi vrea să fie cât mai mult timp cu ea, fără a-şi neglja afacerea. Cât despre legăturile cu România, acestea vor rămâne mereu puternice: părinţii au rămas la Agnita, şi nimeni nu-i poate şterge lucrurile pe care le-a învăţat în ţară.

Dana Denis-Smith, fondator Obelisk Legal Support: România e ţara care mi-a dat cei şapte ani de acasă, care mă ghidează şi azi.

Deşi recunoaşte că personalitatea şi caracterul i s-au format în perioada petrecută în ţară, Dana nu se va întoarce în România. Acum îşi trăieşte visul împlinit la Londra. La fel ca ea, şi celelate două fiice ale familiei Armean şi-au făcut un rost departe de România.

Dana Denis-Smith, fondator Obelisk Legal Support: Am reuşit să trăim visul tatălui meu de a reuşi în viaţă, dar costul familei este că nu am reuşit niciuna în România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri