Povestea oraşului Turda: de la industrializare la turism

Data publicării:
salina turda

În destinul lui Florin Vulturar se oglindeşte perfect soarta unui oraş întreg. Toate răsturnările, toate schimbările, toate provocările şi transformările prin care a trecut Turda au fost şi ale lui.

Florin Vulturar, şeful Serviciului Turism al Salinei Turda: „Pe vremea fostului regim am lucrat circa 6 ani şi după Revoluţie încă vreo doi ani de zile, până în 1992. Se numea pe vremea aceea Brigada II Construcţii Turda, era cel mai mare şantier din oraş. Pe vremea aceea cred că erau probabil în jur de 1000 de muncitori, aici la baza de producţie şi pe şantierele care erau răspândite în tot oraşul. De aici s-au construit şi Turda şi Câmpia Turzii. Ceea ce vedeţi aici este unul dintre cele mai mari cartiere de blocuri din Turda. Aici blocurile au fost construite din prefabricatele care s-au turnat la şantierul la care am lucrat. fiecare întreprindere din oraş avea repartizat un număr de apartamente".

Probabil ştiţi deja ce urmează: s-a schimbat regimul, industria construcţiilor din Turda s-a prăbuşit. Din exact aceleaşi motive binecunoscute: alte reguli, altă piaţă, plus inadecvare şi, mai mult ca sigur, prea puţină pricepere.

Efectul: în doi ani, mii de oameni au rămas fără locuri de muncă. E un şoc puternic pentru oricine. După ce crezi jumătate de viaţă că ai să ieşi la pensie de pe şantier, iar certitudinea dispare, e posibil să nu îţi revii niciodată. Nu e şi cazul lui Florin.

Florin Vulturar: „Când s-a terminat aici am mers pe partea electrică, fiindcă eram de profesie, m-am angajat ca electrician la Uzina Electrica Turda. Fiindcă voiam să ajung la un nivel mai înalt am făcut şcoala de maiştri profil electric şi am făcut 3 ani de zile şi paralel am început şi o facultate cu profil economic”.

După ce a terminat şcoala, a început alt capitol.

Florin Vulturar: „Am lucrat la diverse bănci în oraş. Am ajuns până la funcţia de director de sucursală aici la o bancă în oraş”.

Părea că lucrurile s-au aranjat. N-a fost să fie: a venit criza din 2009. Şi s-a dus şi cariera în domeniul bancar. Trebuia să o ia din nou de la capăt. Salina Turda era proaspăt modernizată şi începea să se vadă în lumea întreagă. O investiţie de aproape şase milioane de euro transformase vechea mină de sare într-un paradis.

Simona Baciu, directorul Salinei Turda „În acest moment, Salina Turda este unul dintre principalii angajatori ai Turzii şi ai zonelor învecinate. În prezent avem 120 de angajaţi”.

Unul dintre cei 120 de angajaţi este, desigur, Florin Vulturar. E şeful Serviciului Turism.

Florin Vulturar: „După un drum destul de lung de la industrie, industria construcţiilor, de la sistemul bancar... am ajuns la partea turistică, ce îţi oferă satisfacţii mult mai mari şi e mult mai interesantă”.

Florin Vulturar a străbătut cale lungă şi întortocheată, dar drumurile lui nu l-au scos din Turda. Pe foşti colegi de-ai lui de pe şantier, tăvălugul schimbărilor i-a purtat departe.

Tudor Ştefănie, primarul municipiului Turda: „Peste 10.000 de oameni plecaţi la muncă în străinătate. Turismul nu ocupă mai mult de 1.000 de oameni, dar poate în timp să ocupe mai mult”.

Acum 25 de ani, Turda era un oraş cu 20 de mii de oameni angajaţi în fabrici şi pe şantiere. Acum, viitorul e în turism. Şi viitorul a început deja, chiar dacă ruinele unui oras industrializat forţat încă se mai văd.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri