OAMENI. Cătălin Frâncu, autorul proiectului DEX online: „Îmi place să fac lucruri de care să beneficieze cât mai mulţi oameni”

Data publicării:
catalin francu

Am început proiectul DEX online când eram student în SUA şi l-am început mai mult ca pe o joacă personală. Voiam să învăţ cum se creează un site web, ce tehnologii sunt necesare, care-s dificultăţile”, povestește Cătălin Frâncu.

„ Eram student, eram la MIT, studiam informatica și eram în anul de master. Am început sistemul ăsta. După care, primii utilizatori au fost colegii mei din campus, alți români”, adaugă el.

Totul a început cu un cuvânt banal: cratiță. Cătălin Frâncu a avut o dispută cu un coleg român privind forma corectă a pluralului: cratițe sau crătiți? Pentru că nu avea o resursă online la dispoziție pentru a verifica acest cuvânt, a decis să facă el un dicționar.

„Atunci când a venit vremea să-mi aleg un proiect, peste câteva luni, am zis: știi ce, am să fac un dicționar, pentru că dacă se dovedește că e doar o jucărie, asta e. Dar dacă o să ajung undeva cu ea, o să fie ceva util. Între timp s-a dovedit că e util și românilor din România și mă bucur pentru asta. Si chiar mă bucur acum, văzând cum e vorbită româna pe internet, sper să ajungem să frânăm declinul”, spune Cătălin Frâncu.

În primii trei ani au fost introduse în DEX online 65.000 de definiții. Acum, dicționarul are 600.000 de definiții și crește în fiecare lună cu câte 2000-3000.

„La început, având viteză foarte mică, de câteva definiţii sau zeci de definiţii pe zi, ni se părea că 60.000 de definitii o să fie... domnule, o sa mutăm munții, o să fim cei mai tari. În clipa în care am terminat dexul şi ne-am dat seama în câte directii o putem lua de acolo, câte dictionare interesante mai sunt si câte alte funcţii mai putem adăuga la sistem, ne-am dat seama că de-abia de acolo putem începe”, spune Cătălin Frâncu.

„Avem două milioane de utilizatori unici în fiecare lună. Echipa are 200 de oameni”, adaugă el.

Îmi place să meșteresc lucruri și să las în urmă. Și imi place să fac asta la o scară cât mai mare. Adică aş putea să fac ceva prin casă, să zugrăvesc, dar îmi place să fac lucruri de care să beneficieze cât mai mulţi oameni, nu doar eu şi apropiaţii mei. Patriotismul în ziua de azi nu mai este să mergi la război și să mori pentru țara ta, ci doar să îți dedici timp pentru țara ta ca să ajuți să-i fie cât mai bine. Am pus mână de la mână și am făcut un lucru bun care sperăm să rămână”, spune Cătălin Frâncu. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri