DIGI PORTRET. Leon Dănăilă, neurochirurg

Data actualizării: Data publicării:
leon danaila

Leon Dănăilă, neurochirurg: În viaţă este important să faci ceva bun şi ceva pentru ceilalţi, să nu fii egoist să faci numai pentru tine.

Creierul este cea mai complexă materie din Univers. Este o artă să faci operaţii pe un organ atât de complex. În celelalte meserii, dacă mai greşeşti, dacă mai înlocuieşti o piesă merge, dar odată lezat creierul nu îşi mai revine.

Am 80 de ani, am har, talent, nu îmi tremură mâna. Nu mai intru în toate operaţiile acuma, numai în cele mai grele, mai dificile. Nu trebuie să ai teamă. Frica în chirurgie înseamnă deces profesional. Pe mine m-a frapat un mare chirurg al nostru ce a spus că el când are o operaţie grea de făcut, preferă când se duce cu maşina la spital să se dărâme un bloc peste el, să aibă un accident, să nu mai ajungă. Eu, dimpotrivă. Eu de-abia aştept să ajung la spital să pot vedea cum pot să fac mai bine această operaţie. Noaptea repet în gând: „A, trebuie să fac cutare lucru, cutare lucru!”

Când mă duc în operaţii nu stau să mă gândesc atunci ce trebuie făcut. Eu ştiu fiecare treaptă pe care trebuie să o urmez. Pentru mine bolnavii sunt la fel. Am operat miniştri, am operat un prim-ministru din Coreea de Nord. Dar am operat şi boschetari, am operat şi criminali, am operat şi hoţi şi bandiţi veniţi de la Jilava, i-am operat cu acelaşi simţ al răspunderii.

De mic copil mi-a plăcut medicina. Am zis că dacă faci bine un om este foarte important. Atunci m-am gândit să urmez acest domeniu al medicinei, dar profesorul Arsene, când am venit la Neurochirurgie, am văzut că scoate tumorile cerebrale cu degetul. Făcea o hemoragie, bolnavul respectiv făcea o paralizie sau murea.

M-am gândit cum să fac, am făcut rost de o bursă Fulbright la New York, un an de zile. Când am venit în ţară am introdus microscopul operator şi am reuşit să scad mortalitatea operatorie de la 50-60% la 4-5%. Eu sunt mulţumit de ce am făcut. Am înfiinţat prima secţie din România de Neurochirurgie Vasculară, care este şi acuma. Am operat printre primii din lume, cred, cele mai multe anevrisme. Sunt publicate în vreo 46 de cărţi. Trebuie să scrii foarte mult, să publici foarte mult ca să poţi să transmiţi experienţa ta mai departe, ce ai făcut până la vremea respectivă şi să le ia alţii să ducă mai departe că nu se termină cu mine neurochirurgia.

Am 18 brevete de inventator şi 10 de inovator. Din anul 2005 eu, împreună cu Viorel Păiş care este biolog, am descoperit o celulă nouă în creier pe care am denumit-o cordocit. M-a pasionat tot timpul să fac ceva, nu numai să copiez ce au făcut alţii, să fac şi eu, să introduc ceva.

Eu nu am făcut avere, eu am fost profesor la mine în secţie, pe toţi i-am făcut doctori în ştiinţă. I-am învăţat tehnică operatori, sunt foarte buni, operează foarte bine şi acesta este tezaurul pe care îl las eu în urmă, că trebuie să laşi ceva.

Digi Portret: un proiect Digi World și Digi Life.

Citiți și: Replica medicului Leon Dănăilă după ce o poză cu el la metrou a devenit virală

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri