Alianțele stranii care se fac după locale și interesul uitat al comunității

Andreea Nicolae Data actualizării: Data publicării:
tariceanu dragnea covrigi epitesti

A doua zi după închiderea urnelor, discuțiile au pornit de la următoarea premisă în ceea ce privește consiliile județene: PSD - 14 pe cont propriu, plus 13 prin alianță cu ALDE și UNPR, PNL - patru pe cont propriu (incluzând Sibiul, unde este naturală alianța cu FDGR-ul lui Klaus Iohannis), cu speranță să mai câștige trei. Pe lângă acestea, mai este UDMR, care a câștigat majoritatea în Harghita și Covasna, dar ridică pretenții, prin prisma mandatelor obținut, și în județele Mureș și Satu Mare.

Privind la cifre, este evident cine a câștigat alegerile în țară și cine face jocurile în continuare. Tocmai de aceea, Dragnea a și punctat că social-democrații negociază pentru a atinge majoritatea în încă trei-patru județe, dar nu cu PNL și PMP.

Colaborarea Dragnea-Băsescu...

Au trecut două zile de la declarațiile lui Dragnea și realitatea începe să arate altfel. În Caraș Severin, județul condus odinioară de Sorin Frunzăverde, PSD și PMP par să fi bătut deja palma pentru a conduce consiliul. „Având în vedere matematica care se aplică în consiliul județean, sigur că prima noastră opțiune este PSD”, explica presei locale liderul PMP Caraș Severin, Ionuț Popovici.

Tot matematica i-a făcut pe oamenii ex-președintelui Traian Băsescu să fie dispuși la discuții cu social-democrații și la Constanța și la Ilfov. Ba chiar, la Ilfov, PMP s-ar putea alege cu funcția de președinte al consiliului județean, dacă PSD merge până la capăt în încercarea de a sufla cu orice preț funcția lui Marian Petrache. Oficial, social-democrații spun doar că își doresc „într-adevăr” o schimbare la CJ Ilfov și că „Bucureștiul și Ilfovul trebuie să se dezvolte împreună, că așa s-au dezvoltat toate marile capitale ale Europei” (declarație Gabriela Firea, noul primar general al Capitalei și lider al PSD Ilfov).

...dar și Băsescu-Blaga-Gorghiu

Rivalitățile dintre liberali și oamenii lui Traian Băsescu au fost uitate la Suceava, de data aceasta pentru „binele” municipiului Suceava (a se înțelege majoritatea în consiliul local). Pe principiul enunțat, de altfel, de liderul filialei județene, Gheorghe Flutur: „N-am nici alergie, dar nici nu mor de dragul cuiva”.

„Am avut discuție cu cei de la PMP, vom face o majoritate cu dumnealor, noi cu zece consilieri și ei cu doi”, a anunțat primarul liberal Ion Lungu. La schimb, una din cele două funcții de viceprimar va fi ocupată de omul susținut de PMP.

Partidul fostului președinte are șanse să mai câștige și alte funcții dat fiind că discuțiile sunt în desfășurare în multe localități, iar liberalii negociază „la două capete”, atât cu PMP, cât și cu ALDE ori, după caz, UNPR.

De altfel, tehnica negocierilor încrucișate a fost explicată și public, de fostul președinte Băsescu: „Ne dăm seama că dacă rămânem să privim la lună, să facem cum s-ar spune opoziție pur și simplu, această brumă de consilieri pe care am obținut-o nu ne va folosi la nimic în alegerile legislative și vom participa acolo unde sunt condiții la formarea de majorități”.

UNPR strânge firimiturile

În condițiile în care Dragnea a spus, încă de la început, că ALDE va primi un post de vicepreședinte de consiliu județean în toate județele unde PSD are majoritate singur, UNPR încearcă să câștige maximum din ce se poate. În Consiliul Județean Timiș, de pildă, progresiștii au trei oameni, cu unul mai mult decât ALDE, iar cei trei asigură PSD majoritatea necesară. Prin urmare, UNPR a cerut și primit ambele posturi de vicepreședinte de CJ.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri