BIZIDAY. Primarul Gabriela Firea va avea pe mână patru miliarde de lei

Data publicării:
bani tanc bancnote lei-5

În următorii patru ani, Gabriela Vrânceanu Firea va fi cea care va decide cum se cheltuiesc acești bani și, conform planului de guvernare locală, bucureștenii vor asista la o reorganizare administrativă. Cartierul ar urma să devină o structură organizatorică în toată regula, deși nu e clar cum anume se face acest lucru în condițiile în care Bucureștiul e împărțit deja în sectoare. Ar urma să se facă și investiții masive în turism și servicii și tot în aceste domenii ar urma să se angajeze cei din Ilfov și din județele invecinate. Nu sună rău, dar pentru asta, ar fi nevoie și de autobuze sau trenuri pentru cei care ar urma să facă naveta.

Gabriela Vrânceanu Firea mai vrea să facă din București port la Dunăre, prin terminarea canalului care a fost propus pentru prima oară înainte de 1990. Mai toți primarii care s-au succedat la conducerea Capitalei au vorbit despre importanța acestui proiect, însă canalul Dunăre-București, considerat de mulți specialiști inutil, a rămas doar pe hârtie. Prima femeie primar din istoria Bucureștiului își propune să mai promoveze și energia verde sau să recileze deșeurile și apă menajeră, însă în programul de guvernare locală nu există estimări de costuri pentru toate aceste proiecte.

Bugetul Capitalei este unul impresionant, dar un miliard de lei din el ajunge direct la regiile falimentare de transport și termoficare. În 2016 de exemplu, pentru investiții au mai rămas doar 1,2 miliarde de lei, însă, în acest caz, investiţiile se referă mai ales la terminarea proiectelor începute în anii trecuţi și pentru care s-a pierdut finanțarea europeană.

Cumulate, bugetele celor șase primării de sector se apropie de cel al Primăriei Generale. De cei mai mulți bani, aproape 1,2 miliarde de lei, va dispune Primarul Sectorului 1. Cu acești bani, Daniel Tudorache vrea să izoleze cât mai multe blocuri, promisiune făcută de altfel de mai toți care au câștigat alegerile în București. E o rețetă care i-a adus succesul primarului din Sectorul 3, căci Robert Negoiță a fost votat de 58 la sută dintre alegători, chiar dacă acesta este urmărit penal pentru evaziune fiscală.

Toți primarii de sector și-au propus să contruiască locuri de parcare și, cum în multe cartiere nu există spațiu între blocuri, noii aleși au promis să ridice parcări supraetajate. Interesant este că cei mai mulți primari mizează pe atragerea mai multor turiști și, în sectorul 6 de exemplu, Gabriel Mutu vrea să facă din Lacul Morii un veritabil obiectiv turistic, după ce va fi terminat de amenajat o promenadă. Până când locuitorii cartierelor Militari și Crângași se vor plimba pe malul Lacului Morii ca pe faleza de la Mamaia, în sectorul 4, primarul Daniel Băluță mizează pe turismul ecumenic, căci obiectivul pe care vrea să-l promoveze este Dealul Patriarhiei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri