Două zile până la alegerile locale. Noutățile acestui scrutin 

Data publicării:
stampila buletin de vot foto roaep ro

Pentru prima dată la aceste alegeri, Autoritatea Electoral Permanentă (AEP) va folosi un soft special pentru a evita orice suspiciune de fraudă. Toate secțiile de votare vor fi informatizate cu ajutorul unui soft special, creat de Serviciul de Telecomunicații Speciale, care va fi instalat pe o tabletă și care va scana buletinul sau cartea de identitate a alegătorului. 

Așa va exista garanția că fiecare persoană votează o singură dată. 

De asemenea, AEP va pune la dispoziția românilor date în timp real cu privire la prezența la vot în toate secțiile de votare din România. 

24 de minute | Noul sistem informatic al AEP, folosit pentru prima dată în 5 iunie. Ce trebuie să știe alegătorii

O altă noutate a acestor alegeri este că președinții de Consilii Județene vor fi aleși indirect din rândul consilierilor județeni nu uninominal, direct ca la scrutinele anterioare.

Secțiile de votare se vor deschide duminică la ora 7.00 și se vor închide la ora 21.00. Atenție! Nu puteți vota decât în secția de votare în care sunteți arondați în funcție de reședința dumneavoastră sau de circumscripția din care faceți parte. De asemenea, la vot trebuie să vă prezentați fie cu buletinul sau actul de identitate fie cu pașaportul. 

Mai mult, în cabina de vot trebuie să intrați singur și duminică nu aveți voie să indicați unui alt alegător pe cine să voteze. 

Fiecare alegător va primi, duminică, trei buletine de vot, deoarece ne alegem primarii, consilierii locali și consilierii județeni. Bucureștenii vor primi patru buletine de vot deoarece ei trebuie să aleagă și primarul general.  

În Capitală sunt 12 candidați pentru funcția de primar general. În urma validării candidaturilor depuse, bucureştenii vor găsi pe buletinele de vot pentru funcția de primar general al municipiului București următoarele nume: 

Lista tuturor candidaţilor la Primăria Capitalei şi la primăriile de sector

1. Mirel Amariţei - ProDemo
2. Daniel Barbu - ALDE
3. Cătălin Berenghi - independent
4. Nicuşor Dan - USB
5. Bogdan Diaconu - PRU
6. Petrică Dima - PSRO
7. Gabriela Firea - Alianţa PSD+UNPR
8. Iulia Gorea-Costin - PNŢCD
9. Niculae Neamţu - Partidul Republican
10. Cătălin Predoiu - PNL
11. Adrian Severin - PDS
12. Robert Turcescu - PMP

Un sondaj IRES realizat la comanda Digi24 a arătat că Gabriela Firea, candidata PSD, are cele mai mari şanse să obţină funcţia de primar general al Capitalei, urmând să primească voturile a 45% dintre cei care spun sigur că vor merge la vot. Pe locul următor în opţiunile electorale ale locuitorilor Capitalei se clasează Nicuşor Dan, candidatul Uniunii Salvaţi Bucureştiul, cu 25%. Locul al treilea ar urma să fie ocupat de Robert Turcescu, de la PMP, cu 11%. Un procent mai puţin ar urma să obţină Cătălin Predoiu, de la PNL - 10%.

În ceea ce privește primăriile de Sectoare, la Sectorul 2 al Capitalei este lupta cea mai aprigă: 11 candidați vor să ajungă primari în acest sector. De asemenea, în Sectorul 6 al Capitalei sunt opt candidați. În cursa pentru primăria Sectorului 5 s-au înscris cei mai puțini candidați: șase politicieni.

În total, în toată țara sunt 267.239 de candidați pentru funcțiile de primari, consilieri locali și județeni. Dintre acestea, 449 sunt ilegale, deoarece cei care s-au înscris au sub 23 de ani. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri