Locuiesc în Ungaria, votează în România. Românii stabiliți lângă graniță, deciși să nu rateze alegerile de duminică

Data publicării:
ungaria

Carmen Pop s-a mutat în urmă cu trei ani în comuna maghiară Bedo, unde și-a cumpărat o casă. Informatician de meserie, și-a păstrat locul de muncă la o firmă din Oradea. Tânăra de 28 de ani merge de fiecare dată la vot. Mai ales că, la un moment dat va reveni în oraşul de unde a plecat.

Carmen Pop: „Să se schimbe sistemul de sănătate, să fie mai bine un pic, să fie mai confortabil în spitale acolo. Eu am născut copilul aici în Ungaria. A fost foarte ok, ca într-un hotel și mult mai ieftin.”

În Bedo s-au mutat mai mulți români, care s-au obișnuit cu administrația locală şi spun că modelul maghiar merită urmat.

Antal Eszenyi, primarul comunei Bedo din Ungaria: „În prima mea zi de lucru, după ce am fost desemnat primar, am luat efectiv fiecare casă în parte și am întrebat ce trebuie făcut pentru comună. Am vrut să văd ce probleme întâmpină, cu ce pot să îi ajut. Așa a început relația mea cu cei din comună și bineînțeles că a trebuit să o mențin.”

Jozsef Balogh, funcționar public: „Înainte, străzile au fost într-o stare deplorabilă. Acum sunt asfaltate. Până și clădirea primăriei a fost reabilitată. Au fost montate până și panouri solare. Toată lumea e mulțumită.”

Un proiect de succes vizează asistații sociali. Primăria din Bedo s-a luptat ca 31 de persoane să primească un loc de muncă la serele de unde legumele sunt distribuite gratuit la grădinița din localitate.

Olah Lajos, administratorul serelor: „Noi practic putem asigura pentru comunitate un loc de muncă, iar din producția noastră pot beneficia gratuit persoanele cu nevoi sociale, iar în unele situații întreaga comunitate.”

Ioan Fekete, muncitor: „Toți suntem peste 50 de ani. Altundeva nu ai loc că nu te-a lua dacă ești bătrân.”

Comuna Bedo are 330 de locuitori. Aproape 70 de familii sunt de români.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri