Marian Munteanu: Nu am niciun motiv să mă retrag. Societatea civilă e alcătuită din zeci de mii de oameni, nu din 7-8 organizații

Data publicării:
marian munteanu digi 15 aprilie

Întrebat dacă există ceva ce l-ar putea determina să se retragă din cursa electorală, Marian Munteanu a spus: „Doamne ferește, o nenorocire, sănătatea, suntem oameni, nu? De ce m-aș retrage? Nu am niciun motiv. Sigur, în aceste chestiuni, lucrurile sunt întotdeauna clarificate de la început. Mi s-a făcut această propunere deosebit de onorantă, într-o situație totuși de criză”.

El a adăugat că Ludovic Orban îl sunase și îi spusese despre candidatura sa la primărie, iar alianța din care face parte Marian Munteanu era pregătită să-l susțină, alături de alte ONG-uri.

Pe de altă parte, Marian Munteanu spune că acuzațiile lansate de mai multe organizații neguvernamentale la adresa sa nu sunt justificate.

clarificăm lucurile. Societatea civilă din România e alcătuită din zeci și zeci de mii de oameni. Imensa majoritate a acestor oameni care se implică, cu posibilitățile lor, de multe ori reduse material, în obiective bune pt societate - amintiți-vă de Coaliția pentru Familie, au strâns patru milioane de semnături, coaliția care a sprijinit ora de religie în școală, miile de mici asociații, cu pădurile, cu apărarea mediului - toate sunt societatea civilă. Nu 7-8 organizații, altfel respectabile, dar care beneficiază de dotări, de finanțări care pot fi foarte vocali”, a spus Marian Munteanu.

Afirmațiile sale vin după ce 35 de ONG-uri, printre care ActiveWatch, Asociația Pro Democraţia, Centrul pentru Jurnalism Independent, Expert Forum, Institutul pentru Politici Publice şi Societatea Academică din România, au lansat un apel la decenţă înaintea campaniei electorale. Apelul este adresat tuturor partidelor politice şi candidaţilor la funcţii de demnitate publică. Primelor li se cere să propună candidaţi integri şi competenţi. Ceilalţi sunt idemnaţi să nu se mai proclame drept reprezentanți ai societăţii civile „autentice”.

Organizațiile semnatare ale apelului spun că se aşteaptă ca partidele să se delimiteze de atitudinile extremiste și anti-democratice. „Respingem categoric demagogia și populismul, retorica naționalistă și extremistă din campania electorală menite să mascheze grosolan lipsa de pregătire, de soluții, de programe, de proiecte pentru administrația locală”, scrie în comunicatul semnat de 35 de ONG-uri.

Marian Munteanu a spus, la Digi24, că nu este prima dată când este acuzat de extremism.

„Mi s-au tot spus aceste lucruri. Ei reiau acuzații mai vechi. În 1993, Ion Iliescu - probabil ar trebui să-l puna ca mentor – în calitate de președinte al României a cerut oficial și m-a pus sub învinuire oficial, împreună cu preşedintele Parlamentului, dl Gherman, și au cerut procuraturii să mă ancheteze. S-au chinuit, săracii, nu știu câte luni de zile, și s-a dat un comunicat, cu litere micuțe, că nu există nicio faptă care să poată fi imputată”, a mai spus Marian Munteanu.

Faptul că în tinerețea mea am întâlnit oameni din generații vârstnice, mulți deținuți politici, nu înseamnă că personal am preluat convingerile unora dintre ei, dar am avut mereu respect față de suferință și am explicat tinerilor că n-avem nevoie în societatea românească de nimic care să aducă ură, violență, xenofobie, antisemitism. Acestea trebuie să rămână în afara societății noastre”, a adăugat el.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri