Vot prin corespondență | Ce trebuie să facă românii din Spania 

Data publicării:
stampila buletin de vot foto roaep ro

Pentru a vă înregistra în Registrul Electoral trebuie să descărcați de pe site-ul Autorității Electorale Permanente (AEP) un formular, după ce ați selectat că doriți să votați prin corespondență sau la o secție de votare din țara în care locuiți. Odată completat, formularul este trimis către un Consulat sau o Ambasadă.

Formularul poate fi obţinut şi de la misiunile diplomatice ale României.

„Cetăţenii români care locuiesc în străinătate şi care vor dori să voteze la alegerile parlamentare din 2016, trebuie pur şi simplu să vină la consulat, la unul din consulatele României din Spania, cu cartea de identitate sau paşaportul în termen de valabilitate, cu dovada rezidenţei sau reşedinţei în Spania şi cu fotocopii şi să se înregistreze. Este o procedură extrem de simplă”, a explicat consulul României din Madrid, Irina Marin.

Cererea trebuie completată cu mare atenţie. În cazul în care datele sunt incorecte sau incomplete, persoana respectivă nu va fi înscrisă în Registrul Electoral. Cererea conţine adresa din străinătate, numele şi prenumele, CNP-ul, iar solicitanţii trebuie să opteze fie pentru votul într-o secţie organizată pe lângă misiunile diplomatice ale României, fie pentru votul prin corespondenţă.

După ce optați pentru votul prin corespondență, formularul și copiile documenteleor de identitate și de rezidență trebuie trimise la Consulat. De acolo, vor fi trimise în termen de 24 de ore către Registrul Electoral. După câteva zile puteți verifica, online, dacă sunteți de înregistrați.

Cu o lună înainte de alegeri, vreți primi acasă, la adresa indicată, buletinul de vot și plicul în în care veți pune buletinuln de vot odată ce v-ați exprimat opțiunea. Plicul poate fi pus, gratis, la orice cutie poștală.

În premieră pentru alegerile parlamentare din 2016, pe lângă secţiile de vot din Ambasade, consulate şi sediile Institutului Cultural Român se vor organiza noi secţii şi în localităţile unde se vor înregistra cel puţin 100 de solicitări din partea cetăţenilor români.

Cei care nu se vor înscrie nici pentru votul la o secţie din oraşul lor şi nici pentru votul prin corespondenţă, îşi vor exprima opţiunea electorală doar la ambasade, consulate şi sediile ICR.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri