ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Portret de candidat: Corneliu Vadim Tudor

Data publicării:
vadim tudor - captura

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. „Am votat cu sentimentul că... Se filmează, da? Am votat cu sentimentul că votul este mai puternic decât sabia cum spunea, acum 130 de ani, Abraham Lincoln”, spunea Corneliu Vadim Tudor în 11 octombrie 1992.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. În 1996 candidează pentru prima oară la prezidenţiale, iar rezultatul este modest, sub 5 la sută. Patru ani mai târziu, bulversează orice calcule electorale: ajunge în turul doi. Situaţia declansează o mobilizare publică fără precedent în favoarea lui Ion Iliescu, inclusiv în tabăra partidelor de dreapta. Ion Iliescu câştigă fotoliul de la Cotroceni, în timp ce Vadim Tudor se mulţumeşte cu cele 121 de mandate parlamentare pentru PRM.

În 2004, Vadim Tudor ţintiteşte din nou prima poziţie din stat, în stilu-i deja consacrat.

„Eu candidez la preşedinţie şi eu vă spun că alegerile vor fi furate. Domnişoară, mă lăsaţi? Dle V Nicolau, educaţi-vă salariaţii sa nu ne mai bage pumnul în gură. Asta-i o mascaradă!”, spunea Vadim Tudor, în 22 noiembrie 2004, în timpul unei dezbateri la postul public de televiziune.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Acuzat şi în ţară, şi peste hotare, pentru discursul xenofob, liderul PRM încearcă în 2004 o reconciliere publică. Prezintă scuze poporului israelian pentru afirmaţiile antisemite şI construieşte în Braşov o statuie a fostului premier Yitzhak Rabin. Însă aceste gesturi nu îl ajută: adună doar 12,5 la sută din voturile valabil exprimate.

Declinul PRM continuă la alegerile din 2008: partidul rămâne în afara Parlamentului. Un an mai târziu, Vadim Tudor obţine trei locuri în Parlamentul European. Elementul-surpriză este tandemul electoral făcut cu Gigi Becali. Peste câteva luni, intră în cursa pentru Cotroceni, dar strânge numai 5,5 la sută din voturi.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Corneliu Vadim Tudor ratează şi scrutinul europarlamentar din 2014. Însă își depune pentru a cincea oară candidatura la Preşedinţia României.

Un demers aproape individual, pentru că Partidul România Mare s-a dezmembrat după despărţirea de nume cu notorietate precum Lia Olguţa Vasilescu, Corneliu Ciontu, Codrin Ştefănescu sau Dorel Onaca. Iar în vara lui 2013, reprezentanţii a 24 de organizații județene ale PRM au decis prin vot revocarea lui Vadim Tudor și a întregii conduceri a partidului.

„Şi Papa de la Roma poate fi debarcat tot prin votul lor. Că nu reprezintă pe nimeni. Partidul România Mare e înscris la OSIM pe numele Vadim Tudor. Cine a votat așa ceva va fi dat afară din partid. Eu pot cere la Registrul Comerțului radierea PRM, pentru că e pe numele meu”, declara Corneliu Vadim Tudor la 28 iulie 2013.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Scandalul continuă în justiţie, iar Gheorghe Funar şi Vadim Tudor sunt amândoi în campanie electorală pentru Cotroceni.

Toţi au ruinat această ţară, numai eu am dreptul moral să deschid gura. Să nu se spună că eu sunt perimat, expirat. Am o forţă de zimbru în mine. Şi pentru ţara mea sunt capabil de mult mai multe sacrificii”, spunea Vadim Tudor la 23 septembrie 2014.

Urmăreşte ştirile Digi24 despre ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 şi pe contul dedicat pe Twitter #cotroceni2014!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri