ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Portret de candidat: Klaus Werner Iohannis

Data publicării:
iohannis - miting - fb

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. În politica de la Bucureşti a fost chemat în octombrie 2009, după căderea guvernului Boc. Cu sprijinul majorităţii PSD-PC-UDMR, Iohannis a fost propus premier de PNL, dar preşedintele Traian Băsescu a refuzat să-l nominalizeze.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. După scrutinul prezidenţial din decembrie 2009, preşedintele l-a confirmat premier pe Emil Boc, aşa că primarul Sibiului s-a întors acasă. „Parcursul meu de posibil premier s-a încheiat”, a spus, atunci, Klaus Iohannis.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Însă liberalii nu renunţaseră la el, aşa că, în februarie 2013, l-au invitat să se înscrie în PNL. Ba chiar a primit şi funcţia de prim-vicepreședinte.

„Sunt foarte bucuros, particular şi personal bucuros de faptul că din acest moment voi fi coleg de partid cu domnul Klaus Iohannis, pentru că ceea ce s-a numit proiectul Iohannis în 2009 este unul din cele mai importante, mai semnificative și mai dragi proiecte la care am lucrat”, declara președintele de atunci al PNL, Crin Antonescu.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Elena Udrea: Victor Ponta și Klaus Iohannis nu ar valora nimic fără partidele lor

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Partidul trecea greu prin criza ruperii alianţei cu PSD, după trei ani de eforturi politice din care Iohannis a lipsit până pe 7 februarie anul acesta. Atunci, PNL a vrut înlocuirea câtorva membri ai guvernului şi instalarea lui Iohannis ministru de Interne şi vicepremier. Premierul Victor Ponta s-a opus.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. „A existat o propunere din partea mea ca premier ca guvernul să meargă luni în Parlament cu o noua formulă guvernamentală, care să îl includă pe Iohannis ca vicepremier, să includă încă trei vicepremieri, reprezentând cele patru partide care formează USL”, spunea premierul.

Noi nu putem să acceptam ca PC să fie pus pe picior de egalitate cu PNL-ul”, a declarat Klaus Iohannis.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. „Îi transmit un mesaj foarte simplu: să accepte ceea ce e dreptul nostru și ceea ce-i spre binele domniei sale, să-l aibă pe dl Klaus Iohannis vicepremier”, a spus Crin Antonescu.

Crin Antonescu şi Victor Ponta au ajuns pe poziţii absolut opuse, pe care negocierile interne nu le-au putut rezolva.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. „PNL a decis să pună capăt unei crize prelungite artificial de către primul-ministru, domnul Victor Ponta, şi ca atare să decidă retragerea miniştrilor săi din acest cabinet impreuna cu demiterea tuturor demnitarilor politici ai PNL”, declara Crin Antonescu.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. În campania pentru alegerile europarlamentare din luna mai, Klaus Iohannis a stat umăr la umăr cu Crin Antonescu. Asumându-şi semieşecul celor doar şase mandate obţinute, liderul PNL a demisionat. Iohannis a devenit preşedinte interimar al PNL şi a condus negocierile de fuziune cu PDL, care au dus la formarea Alianţei Creştin Liberale. În luna iunie, la Congresul PNL, Klaus Iohannis a fost confirmat preşedinte al partidului. Momentul a provocat mici fracturi în partid, accentuate o vreme din cauza disputelor pentru desemnarea prezidenţiabilului. A câştigat tot Iohannis în faţa lui Crin Antonescu, dar şi a democratului Cătălin Predoiu, care însă îl va seconda ca posibil viitor premier.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Victor Ponta, civilul din delegația serviciilor secrete

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Parcursul politic rapid din acest an a stat şi sub semnul altei controverse. Agenţia Naţională de Integritate a constatat că în calitate de primar. Iohannis era incompatibil din cauza reprezentării în regia sibiană de utilităţi publice. În primă instanţă, la fel ca mulţi alţi primari, Klaus Iohannis a câştigat procesul împotriva ANI şi nu îşi face probleme privind soarta recursului. De aceea, a intrat în campanie convins că va ajunge în runda finală.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. „Vreau să candidez pentru a face altfel de politică în ţara noastră, mai puțin spectacol, mai puțină gălăgie, mai multe soluții pentru oameni, pentru România. Eu nu am în spate niciun fel de grupuri de interese, nici un fel de trusturi, nici un fel de interese. Eu am în spate echipa ACL și cele peste 2 milioane de alegători care au semnat pentru mine”, a spus Klaus Iohannis, candidatul ACL la alegerile prezidențiale.   

Urmăreşte ştirile Digi24 despre ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 şi pe contul dedicat pe Twitter #cotroceni2014!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri