ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Portret de candidat: Victor Ponta

Data publicării:
victor ponta portret

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. În 2001 acceptă propunerea fostului său profesor, devenit şeful Executivului, Adrian Năstase, de a coordona Corpul de control al premierului. Atunci nu îşi făcea planuri pentru o carieră politică.

„Eu îmi doresc să fiu un magistrat foarte bun şi între 40 şi 50 de ani să am o funcţie importantă în acest parchet, pe care toată lumea îl huleşte deja, Parchetul Naţional Anticorupție”, declara, în 8 mai 2002, la o emisiune televizată, actualul premier.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Era un moment în care PSD avea grave probleme de imagine, generate de scandalurile de corupţie în care apăreau liderii săi centrali şi din teritoriu. Iar Victor Ponta încearcă să limpezească apele.

„Daţi-mi voie să cred că există Moş Crăciun şi există lucruri care se pot face, nu cred că eu sau alții o să schimbăm fundamental lumea și o să rezolvam toate problemele din România, dar cred că o parte importantă din ele le putem rezolva. Și cred că dacă doar stau în tribună și-i înjur pe jucători nu este gestul cel mai eficient”, spunea Victor Ponta.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Pasul decisiv în politică înseamnă pentru Victor Ponta alegerea ca lider al Tineretului Social-Democrat, în 2003. Trei ani mai târziu, la congresul PSD în care Mircea Geoană este reconfirmat la preşedinţia partidului, în echipa sa este ales şi Victor Ponta, ca vicepreşedinte. În 2008, când se instalează guvernul PSD-PDL, Victor Ponta devine ministru pentru relația cu Parlamentul. Iar campania prezidenţială din 2009 îl legitimează ca purtător de cuvânt al lui Mircea Geoană, candidatul partidului. Mircea Geoană pierde, iar Victor Ponta trage concluzia:

„Eu ştiu un singur lucru: că am o datorie faţă de copiii mei, să scap România de Traian Băsescu. N-am reuşit acum, o s-o facem peste câţiva ani. E păcat, dar asta trebuie să facem”.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Peste încă un an, Mircea Geoană pierde şi alegerile din partid, chiar în faţa fostului său purtător de cuvânt.

„Vă mulţumesc. Şi aveţi încredere că stânga îndreaptă România, că PSD salvează România de Băsescu şi de Boc şi avem soluţiile pentru această ţară. Vă mulţumesc şi vă rog să fiţi alături de mine” spunea Victor Ponta la congresul din 2010.

Artizan al creării Uniunii Social Liberale, Victor Ponta devine premier în mai 2012, după succesul unei moţiuni de cenzură contra guvernului condus de Mihai Răzvan Ungureanu.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Prima dispută cu Traian Băsescu apare pe tema dreptului de a reprezenta România la Consiliul European. Conflictul generează, în vara anului 2012, cea de a doua suspendare a preşedintelui României. La sfârşitul anului, Uniunea Social Liberală câştigă alegerile parlamentare, iar Victor Ponta este numit din nou premier.

Guvernul Ponta II, frământat de neînţelegerile dintre liberali şi social-democraţi, rezistă până în februarie 2014, când liberalii ies de la guvernare. Victor Ponta gestionează criza guvernamentală cu ajutorul UDMR, care primeşte posturi în structuri ministeriale.

Ruperea USL înseamnă şi nevoia de a desemna alt prezidenţiabil, în locul lui Crin Antonescu. După ce cochetează o vreme cu ideea, în luna iulie a acestui an, Victor Ponta devine oficial candidatul PSD pentru Cotroceni. Lansarea are loc pe Arena Naţională din Bucureşti, în aplauzele a 70 de mii de simpatizanţi ai alianţei PSD-UNPR-PC, chiar de ziua lui Victor Ponta.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Însă la zece zile după începerea oficială a campaniei, preşedintele Traian Băsescu a afirmat că prezidenţiabilul alianţei de centru-stânga a fost ofiţer de contrainformaţii. Victor Ponta s-a apărat de acuzaţie:

„Vă spun foarte clar și foarte sigur că după ce am terminat Facultatea de Drept, în 1995, și până azi, sunt 20 de ani, de fiecare dată am respectat legile țării, mi-am servit țara, ca magistrat, ca deputat, ca ministru și o voi face la fel și ca președinte al României”.

Dincolo de ceea ce a devenit scandalul perioadei electorale, prezidenţiabilul Victor Ponta îşi prezintă public mesajul politic, mesaj ce poate fi rezumat astfel:

„Sunt extrem de emoționat la gândul că dacă românii vor decide aşa în 16 noiembrie, voi fi acel preşedinte care nu avea încă 18 ani în 1989, dar care, alături de toţi cetăţenii României va sărbători 100 de ani de la Marea Unire, în 2018, şi anul 2019 în care România va deţine preşedinţia Uniunii Europene. Şi acolo am un obiectiv, mulți îl consideră mult prea optimist, ca în 2019, la București, să fie şi primul ministru al Moldovei membru cu drepturi depline al UE, despre acea unire am vorbit şi voi vorbi chiar dacă se supără cineva din Est”.

Urmăreşte ştirile Digi24 despre ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 şi pe contul dedicat pe Twitter #cotroceni2014!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cât a ajuns să coste să-ți construiești o casă de 50 mp: Prețurile la materiale de construcție, dar și...
Digi FM
O româncă stabilită de 12 ani în Spania a crezut că este curtată de Brad Pitt: „Se juca foarte mult cu...
Pro FM
Cum ar arăta Delia dacă ar fi bărbat. Artista s-a jucat cu inteligența artificială și a creat isterie în...
Film Now
Leonardo DiCaprio și Vittoria Ceretti și-au dus relația la un alt nivel. Modelul în vârstă de 25 de ani și-a...
Adevarul
„Lâna de aur", cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca...
Newsweek
VIDEO Franța face o muniție specială pentru avioanele F-16 din Ucraina. Ce bombe îi lovesc pe ruși?
Digi FM
Carne de pui îngălbenită artificial pentru a părea mai bună. “Unii dintre pui sunt vopsiți prin hrănire...
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Momentul când o pisică reușește să evadeze dintr-o cușcă a devenit viral: „E ca un spion. Nimic nu o poate...
Film Now
Halle Berry, mărturisiri despre problemele cu care s-a confruntat: „Medicul mi-a spus că e cel mai rău caz pe...