Ambasadorul României în Franţa: Estimăm 10.000 de români la vot. Vom avea dificultăţi dacă nu creşte numărul de secţii

Data publicării:
paris 2

 

Potrivit lui Mazuru, decizia Ministerului Afacerilor Externe de a suplimenta la maxim, respectiv la şapte, numărul de ştampile şi cabine de vot, nu va avea efecte la Paris.

"Decizia luată e binevenită pentru alte secții de votare din străinătate, dar e o măsură care nu va avea efecte la Paris. La Paris, în primul tur din 2 noiembrie, am beneficiat de numărul maxim de ștampile, numărul maxim de cabine și numărul maxim de membri din comisiile de vot în doi noiembrie", a declarat ambasadorul României în Franţa.

Bogdan Mazuru a mai spus că a vorbit despre aceste probleme, la întâlnirea cu reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe, de vineri.

"Bineînteles că orice măsură pentru fluidizarea procesului de vot e absolut binevenită, cu siguranță că ne vom mișca mai bine pentru organizarea turului doi de scrutin. Eu nu vorbesc pentru ceilalți colegi ai mei, vorbesc doar pentru ce se poate întâmpla la Paris. Şi pentru Paris aceste măsuri sunt insuficiente", a ţinut să precizeze ambasadorul.

Întrebat la ce se aşteaptă în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, Bogdan Mazuru a afirmat că "estimează că numărul de cetățeni români care va dori să participe la votul din 16 noiembrie va fi mai mare decât la cel din turul întâi".

"Mă aștept la un număr considerabil de cetățeni români care să vina pentru a-și exprima votul. Avem semnale din partea asociațiilor de români, estimările lor privind numărul de votanți în 16 noiembrie: e vorba despre nouă - zece mii de cetăţeni români care vor dori să voteze. În aceste condiții, vom avea dificultăți, dacă numărul de secții de votare rămâne cel din data de doi noiembrie", a atras atenţia ambasadorul României la Paris.

Potrivit acestuia, "există două variabile, variabila spațiu și variabila timp".

"Variabila spațiu înseamnă secții mai multe de votare, care să permită o disipare echilibrată a numărului mare de cetățeni care doresc să voteze. Variabila timp înseamnă ca intervalul de timp să fie mai mare decât cele 14 ore precizat însă de lege. Toate lucrurile acestea sunt precizate, însă, destul de clar în legea electorală", a menţionat Mazuru.

Ambasadorul a ţinut să mai precizeze că "reprezentanții din secțiile de vot sunt cei care aplică legea. BEC-ul și BES-ul sunt cei care gestionează din punct de vedere juridic legea electorală și modul în care ea e aplicată în secțiile din străinătate".  

Urmăreşte ştirile Digi24 despre ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 şi pe contul dedicat pe Twitter #cotroceni2014!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri