Emil Hurezeanu: E prima oară după 25 de ani când apare un politician ardelean cu aspirații naționale

Data publicării:
c2

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. „Eu, ca ardelean care am experiențe și aici, și am și experiențe federale, trăind mulți ani în Germania, apreciez foarte mult federalismul natural al românilor, care n-au neovie de o formă de stat federalistă, dar avea nevoie de forma, de destindere, de descentralizare, de regionalizare, de detașare a răspunderii și a arbitrului de la București spre zone care sunt la fel de creatoare și în Tulcea, și în Iași și în Arad și în Dolj. Nu cred că mai avem o problemă cu asta. Cu mult înainte de a ne uni provinciile am avut foarte multe în comun și ceea ce nu fac politicienii, care nu își respectă statul, este să considere că ceea ce s-a întâmplat și printr-o minune a istoriei, în 1859, 1881 – cînd vine Regatul, 1918 și mulți ani după aceea a rămas așa, ca un amfiteatru frumos și rotund de origine romană, nu este unită odată pentru totdeauna doar prin Cuza, Regina Maria, Ferdinand și marii noștri patrioți, Brătianu, Tache Ionescu și cei care i-au urmat. Nu! România este o țară care nevoie tot timpul de forme noi de comunicare, de comuniune, de armonizare. Asta înseamnă aeroporturi, autostrăzi, nivel de viață asemănător, înseamnă ca primarul Sibiului să poate deveni și președintele României, înseamnă ca un social-democrat de la Constanța, dacă e cazul, să fie acceptat și apreciat și la Cluj. Lucrurile sunt mai complicate”, a spus Emil Hurezeanu, în emisiunea „Jurnalul de seară”.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014Jurnalistul a apreciat că nu este cazul ca „unde se termină brâul protestanto-catolic se termină Europa și după aceea nenorociri după nenorociri, cum spunea Cioran”.

Emil Hurezeanu a mai spus că România are în continuare cea mai mare populație rurală din Europa cu cea mai mică contribuție la PIB, dar și că și în Transilvania mediul rural este înapoiat, însă a avut parte de „o tradiție mai consolidată de stat, de provincie, de așezare cu modele de dezvoltare care au început mai demult”.

Spunea Iorga, avem un Bizanț după Bizanț. Spunea foarte frumos, îl recunoaștem de fiecare dată când îl vedem, dar avem un Ev Mediu, după Ev Mediu, după Ev Mediu, după Ev Mediu. În felul în care autoritatea tratează cetățeanul”, a completat jurnalistul.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. E prima oară după 25 de ani, și după Vaida Voievod, Maniu, Maurer, Victor Ciorbea, poate e al cincilea, al șaselea politician local ardelean cu aspirații pan-românești, naționale. Asta creează solidarități regionale. Și asta e de bine, n-ar trebuie să-l sperie pe domnul Ponta, n-ar trebui să-l facă să stabilească diferențe între ardelenii care, prin Iohannis, ar amenința armonia acestui stup, cu albine lucrătoare”, a spus Emil Hurezeanu, întrebat despre rezultatul alegerilor de după 16 noiembrie, când se va vedea dacă rezulatele din primul tur se vor păstra”, a subliniat Emil Hurezeanu.

Despre Klaus Iohannis, jurnalistul a spus că „va trebui să devină mai colțuros”, argumentând că „nu mai este un sas vrednic și cuminte care la orice întrebare răspunde: România lucrului bine făcut! Nu mai ajunge”. 

Citiți și:
VOT ÎN DIASPORA. Emil Hurezeanu: Problema e că aici s-ar putea ascunde explozibilul pentru dl. Ponta
HARTA VOTULUI. O țară, două Românii
REZULTATE ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Victor Ponta a câștigat în județele cu șomaj ridicat și mulți pensionari
Klaus Iohannis vrea voturi, dar spune că nu negociază cu candidații care au ieșit din cursa pentru Cotroceni

Urmăreşte ştirile Digi24 despre ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 şi pe contul dedicat pe Twitter #cotroceni2014!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri