Istoria confruntărilor TV. O singură dată după '90 nu au fost dezbateri televizate

Data publicării:
gb

Confruntarile televizate între candidații intrați în turul doi sunt o tradiție în ultimii 25 de ani. Alegerile din 2009 au demonstrat eficacitatea lor în răsturnarea balanței electorale. Dezbaterea dintre Mircea Geoană și Traian Băsescu a fost considerată decisivă pentru eșecul candidatului PSD.

Geoană: Nici mie nu-mi place domnul Vântu.

Băsescu: Nici aseară nu va plăcut întâlnirea cu domnul Vântu? Aseară, când a aflat că e arestat domnul Popa Nicolae, v-a chemat de urgență?

Geoană: Am avut aseară o întâlnire cu domnul Vântu.

Și cu patru ani înainte, Traian Băsescu dădea lovitura înainte de alegeri. Atunci însă adversarul era Adrian Năstase. Traian Băsescu face referire la blestemul românilor de a avea de ales între doi foști comuniști.

- Nu numai că amândoi am fost membri de partid, drama este că nu avem voie tot să rămânem cu mentalitatea aia după 15 ani de la comunism. Iar tu mă convingi în fiecare zi că nu ești capabil să înțelegi că instituțiile astea trebuie să funcționeze singure.”

2000 a fost singurul an electoral în care nu a existat o dezbatere între cei doi candidați, Ion Iliescu și Corneliu Vadim Tudor. În 1996, bătălia finală s-a dat între Ion Iliescu și Emil Constantinescu. Pentru primul, confruntarea televizată s-a transformat într-un handicap.

Constantinescu: Credeți în Dumnezeu, domnule Iliescu?

Iliescu: M-am născut într-o familie de oameni evalavioși, am fost botezat în BOR. Sigur, în evoluția mea intelectuală s-au produs anumite deplăsari.

Constantinescu: Ați declarat că sunteți liber cugetător. Asta înseamnă necredincios.

Iliescu: Nu, nu înseamnă. Asta înseamnă respect... inclusiv oamenii bisericii evoluează în contactul cu știința.

Prima dezbatere post decembristă, cea din 1990, a intrat în memoria electoratului prin viziunea despre democrație a unuia dintre aspiranții la președinție.

„Voi lupta până la ultima mea picătură de sânge că să ai dreptul să nu fii de acord cu mine”, spunea atunci Ion Rațiu.

Dezbaterea nu avut niciun efect electoral: Ion Iliescu avea să câștige primul său mandat în „Duminica Orbului” cu peste 85% din voturi.

Negocieri pentru confruntarea dintre Victor Ponta și Klaus Iohannis

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Azi am început o săptămână la finalul căreia vom decide cine va fi al patrulea preşedinte al României capitaliste. Candidaţii rămaşi în cursă luptă acum pentru fiecare vot, dar războiul electoral s-ar putea încheia fără o confruntare faţă în faţă. Victor Ponta şi Klaus Iohannis nu au ajuns încă la un acord în privinţa dezbaterii televizate, care a devenit ea însăşi temă de campanie.

Astăzi vor avea noi discuţii şi negocieri între echipele celor doi candidaţi. La sediul Alianţei Creştin Liberale va avea loc o şedinţă a echipei de campanie, tocmai pentru a decide strategia pe care o va urma Klaus Iohannis în privinţa dezbaterilor televizate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri