Presa internațională relatează despre victoria surprinzătoare a lui Klaus Iohannis

Data publicării:
ziare - 5325216-Mediafax Foto-Octav Ganea-1

FOTO: MediafaxFoto

REZULTATE ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. „Denigrat de adversari din cauza originilor germane, Klaus Iohannis, care a creat surpriză câştigând scrutinul prezidenţial din România, a reuşit să convingă electoratul pledând pentru o Românie "normală", liberă de corupţie", notează Agenţia France-Presse într-un material cu titlul „Klaus Iohannis, parcursul atipic al "germanului de Transilvania" devenit preşedinte”.

„Liderul Partidului Naţional Liberal pare absolut atipic pe scena politică a acestui stat fost comunist: este membru al minorităţii germane din Transilvania - fiind supranumit de pe o poziţie de superioritate "sasul" - şi este de confesiune protestantă, într-un stat în care aproape 90% din populaţie este ortodoxă”, adaugă AFP.

REZULTATE ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014 „Victor Ponta îşi recunoaşte înfrângerea în cursa prezidenţială”, titrează agenţia Reuters: „Premierul Victor Ponta a admis o înfrângere şocantă în scrutinul prezidenţial din România, după ce sondajele la ieşirea de la urne au arătat că adversarul său de centru-dreapta Klaus Iohannis are o revenire surprinzătoare”, continuă jurnaliștii de la Reuters.

REZULTATE ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014 „Mii de oameni au ieşit pe străzi la Bucureşti pentru a celebra, după ce premierul Ponta şi-a recunoscut înfrângerea în faţa primarului de etnie germană al Sibiului, într-un scrutin prezidenţial foarte strâns. Premierul Victor Ponta era favorit, dar era urmat îndeaproape de Klaus Iohannis, primarul Sibiului care promite combaterea corupţiei", scrie Associated Press.

REZULTATE ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014 „Klaus Iohannis câştigă în România, Victor Ponta îşi recunoaşte înfrângerea”, titrează agenţia italiană ANSA, notând că scrutinul prezidenţial a fost marcat de probleme în diaspora, în principal la Paris şi Torino.

REZULTATE ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014 „Premierul Victor Ponta şi-a recunoscut înfrângerea în turul doi al alegerilor prezidenţiale din România”, anunță și agenţia rusă ITAR-TASS.

REZULTATE ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014 Cotidianul „The Telegraph” relatează că Victor Ponta şi-a recunoscut înfrângerea, dar că refuză să demisioneze din funcţia de premier. Ziarul britanic spune că Victor Ponta era favoritul sondajelor şi că avea în spate o maşinărie de partid puternică, dar că toate previziunile au fost greşite întrucât Klaus Iohannis a reuşit o revenire spectaculoasă.

REZULTATE ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014 Postul de televiziune Euronews afirmă că prezența mare la vot şi votul din diaspora sunt decisive pentru victoria lui Klaus Iohannis. Mai mult, jurnaliştii spun că acest rezultat ar putea aduce stabilitate într-una dintre cele mai sărace naţiuni din Europa. 

REZULTATE ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014 Radio France Internationale îi face un portret lui Iohannis, găsind că are surâsul irezistibil al lui John Kennedy. „Însă carisma sa se oprește aici. Mai degrabă taciturn, Klaus Iohannis își arată foarte puțin emoțiile și nu îi plac camerele (...) Este un personaj atipic în lumea politică românească”, menționează postul francez de radio.

REZULTATE ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014 Bun gestionar, a făcut din Sibiu principala destinație turistică a țării. Foarte discret, nu vorbește aproape niciodată despre viața sa privată și încearcă să evite cu orice preț polemicile”, mai spune RFI.

REZULTATE ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014 Ziarul regional francez „Ouest France” titrează că, în alegerile prezidenţiale din România, victoria aparţine neamţului de Transilvania. Jurnaliştii francezi scriu că Iohannis este complet atipic pentru mediul politic românesc: face parte din minoritatea germană şi este protestant, într-o ţară în care 90% din populaţie este ortodoxă. Deşi a fost atacat de oponenţi, care au insistat că este un român fals, Klaus Iohannis a reuşit să producă surpriza.

REZULTATE ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014 Și The New York Times dedică un articol alegerilor din România, reamintind că președintele este responsabil pentru politica externă, apărare și numirea procurorilor-cheie. Iohannis a spus că vrea să facă din combaterea corupției o prioritate. Cotidianul american menționează că președintele în exercițiu, Traian Băsescu, a numit-o pe Laura Codruța Kovesi ca șefă a DNA, iar instituția pe care o conduce i-a pus sub acuzare pe mulți politicieni, inclusiv pe fostul premier, considerat mentorul lui Ponta. Unii se temeau că aceste eforturi vor fi împiedicate dacă va câșitga Ponta, scrie NYT. Partidul lui Ponta are majoritate în Parlament și el rămâne premier, așa că va trebui împreună cu Iohannis să încerce să găsească o cale de coabitare probabil până la următoarele alegeri parlamentare din 2016. „Văd o coabitare dificilă între Ponta și Iohannis”, spune analistul Cristian Ghinea, citat de The New York Times.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri